Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Sveriges mest hållbara bröd bakas i Mjölby kommun

Marie Juberg på Egebyskolan vann i veckan första pris i Lantmännens tävling ”Sveriges hållbaraste bröd 2023”. Hållbar mat och minskat matsvinn är en röd tråd för Mjölby kommuns arbetssätt och vision.

Marie Juberg med vinstcheck och blomsterbukett.

Marie Juberg med vinstcheck från Lantmännen och blomsterbukett.

Eleverna på Egebyskolan kan sedan i tisdags stoltsera med att de äter Sveriges mest hållbara bröd. Brödet som vunnit pris i Lantmännens tävling ”Sveriges hållbaraste bröd 2023” bakas med överblivna grönsaksbiffar från skolbespisningen, som annars skulle blivit svinn.

Marie Jubergs vinnande bidrag var ett av sex bidrag som gick vidare till final i Lantmännens tävling. Vinnaren utsågs av en jury och priset är 10 000 kronor som kan användas till utrustning eller utbildning.

Juryns motivering löd:
Vinnarbrödet är ett vackert bröd med mjukt inkråm, gyllenbrun inbjudande skorpa och en fantastisk smak och doft. I degen tas gårdagens grönsaksbiffar till vara, för att göra det extra svinnsmart!

Hållbarhet i fokus

Måltiderna som serveras i skolorna inom Mjölby kommun ska vara goda, näringsrika och varierande. Vi arbetar för en hållbar utveckling genom att säsongsanpassa råvaror, ställa miljökrav vid upphandling och arbetar aktivt för att minska matsvinnet.

Mjölby kommuns ”Vision 2045” beskriver hur vi som kommun stävar efter att bli ledande i landet på matförsörjning tack vare den bördiga Östgötaslätten och spjutspetskompetensen inom jordbruk och livsmedelsförädling. Mjölby kommun har också en idé, om att tillsammans med andra aktörer, bygga en mötesplats och ett unikt upplevelsecentrum om mat, dess betydelse och produktion.

Sveriges hållbaraste bröd 2023

Sveriges hållbaraste bröd 2023 bakas i Mjölby

Recept på vinnarbrödet

Ingredienser:

1 kg grönsaksbiffar
1 l fingervarmt vatten
100 g jäst
1 dl olja
2,5–2,8 l mjöl
0,5 dl salt
1 dl ljus sirap

Gör så här:

  • Mixa de kalla biffarna.
  • Lös upp jästen i det fingervarma vattnet.
  • Lägg i övriga ingredienser och arbeta degen i bakmaskin i 8-10 minuter, eller dubbla tiden om du arbetar den för hand.
  • Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
  • Lägg upp degen på bänken och forma till 4 limpor.
  • Låt jäsa ytterligare 40 minuter.
  • Grädda i ca 30 minuter i 200 grader till innertemperaturen håller 98 grader.

Läs mer om mat i Mjölby kommuns grundskolor:
Mat-i-grundskolan

Läs mer om ”Vision 2045”:
Vision-och-vardegrund

Läs mer om Mjölby kommuns satsning på ett upplevelsecenter för mat: Upplevelsecenter-for-mat

Uppdaterad: