Mjölby kommun, länk till startsidan

Brandvarnare och brandsläckare

En brandvarnare kostar cirka hundra kronor och kan med lite underhåll vara ovärderlig. Det enda du behöver göra är att dammsuga den då och då samt byta batterier och testa den, helt enkelt en väldigt billig livförsäkring.

Första advent - nationella brandvarnardagen

Ta för vana att regelbundet testa din brandvarnare, gärna en gång i månaden men åtminstone den första advent. Tryck in testknappen för att kontrollera att den löser ut en varningssignal.

Få ett SMS med påminnelse om att testa din brandvarnare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Antal och placering av brandvarnare

  • Det ska finnas minst en brandvarnare på varje våningsplan. En brandvarnare "täcker av" maximalt 60 kvadratmeter, som tumregel. Är varje enskilt våningsplan större kan man med fördel sätta upp flera per våningsplan.
  • Brandvarnaren ska sitta i taket och minst 50 centimeter ifrån en vägg, optimalt mitt i rummet.
  • Sätt inte en brandvarnare där den kan ge falsklarm som i kök och badrum.
  • Finns det elektronik såsom tv, dator eller mobiltelefon på laddning i sovrummet rekommenderar vi att även ha en brandvarnare där.

Brandsläckare

Med en handbrandsläckare hemma ökar du dina chanser betydligt att begränsa olyckan till ett tillbud. Det bästa alternativet för din villa, lägenhet eller sommarstuga är enligt oss en 6-kilos pulversläckare (eller större givetvis) som är klassad för A och B.

Klassbeteckning

Klassbeteckningen visar vilken typ av släckmedel som finns i pulversläckaren.

A - står för glödbrand och brand i papper, textiler och trä.
B - står för brand i vätskor och oljor.
C - står för gasbrand.

Väljer du en pulversläckare som är klassad för A och B har du en släckare som troligtvis klarar av alla typer av bränder i ditt hem. Vid användning hamnar pulvret i princip på alla ytor i bostaden och smutsar ned, sanering kommer att behövas - men hellre det än alternativet. Kom ihåg att släckaren måste vara certifierad av SIS eller något annat certifieringsorgan.

Förvara brandsläckaren lättillgängligt och torrt. Kom även ihåg att vända eller skaka den regelbundet så pulvret blandas om och inte klumpar sig. Gör du detta kan din brandsläckare hålla i upp till tio år. En väl värd investering.

Kontakt Räddningstjänsten

Brandman och utbildningsledare
Björn Törnström
Besöksadress
Svartåliden 1A, 595 41 Mjölby

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?