Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Anhörigstöd i sommar

Visste du att Mjölby kommun erbjuder digitalt anhörigstöd? Det gör vi genom de digitala tjänsterna En bra plats och Demenslotsen. Självklart finns det även samtalstöd i grupp eller enskilt.

Kvinna sitter vid köksbord med dator.

De digitala tjänsterna gör det möjligt för dig som kommuninvånare att ta del av stöd, filmer och information - när det passar dig! Det digitala anhörigstödet är kostnadsfritt för dig som kommuninvånare och du kan vara anonym.

Anhörigstödet "En bra plats"

Nätverket består av anhöriga i åldrarna 16-94 år med anhörig som är spridda över 160 diagnoser. Du kan söka kontakt med andra anhöriga både efter andra deltagares ålder och på din anhörigs diagnos eller funktionsnedsättning. Här finns information om:

  • Kommuninformation om vad som händer i Mjölby kommuns anhörigstöd.
  • Nationella nyheter om forskning och länkar för dig som anhörig med mera.
  • Utbildningar, webbinarium med mera till dig som anhörig.
  • Här finns möjlighet för anhöriga att starta diskussioner/ dialoger med andra i samma situation.

Nätverket är nationellt och det är möjligt att vara anonym.

Mer information om En bra plats Länk till annan webbplats.

Anhörigstödet "Demenslotsen"

Demenslotsen är en digital vägvisare som ska hjälpa dig som är anhörig till en person med demenssjukdom, att få kunskap och information som är relevant för den situation du befinner dig i. Råd och tips portioneras ut längs resans gång, beroende på var din anhörig befinner sig i sitt sjukdomsförlopp. Du får tips på vart du kan vända dig samt praktiska råd som exempelvis om förberedelser efter en demensdiagnos och om hur det går till att ordna en plats på ett vårdboende.

Mer information om Demenslotsen Länk till annan webbplats.

Du som bor i Mjölby kommun kan registrera dig på tjänsterna med ditt personnummer. Om du bor någon annanstans, men har din närstående i Mjölby kommun, kan du skicka e-post till anhorigstod@mjolby.se för att få inloggning till tjänsten. Det sistanämnda kan ta lite längre tid att få hjälp med under semestertider.

Samtalstöd med anhörigkonsultent

För dig som anhörig finns det också möjlighet att träffa andra i liknande livssituationer tillsammans med kommunens anhörigstödskonsulent. Här får man hjälp med information, råd och kunskap, hjälp att sortera sina tankar, så att livet ska fungera så bra som möjligt.

– Gruppträffarna jag erbjuder ger ett bra erfarenhetsutbyte mellan de anhöriga och det kan minska känslan av att man är ensam i sin anhörigroll. Jag hjälper till med relevant kunskap om sjukdomen eller funktionsnedsättningen. Men också strategier för att bemästra och hantera sin situation, säger Annelie Rydell, anhörigkonsulent.

Att känns sig påläst och informerad skapar trygghet i den praktiska delen av omvårdnaden och en viktig känsla av delaktighet och att räknas med berättar Annelie.

– Deltagarna i Anhörigstöd är alltid positiva i mötet och känner stor tacksamhet över samtal. Jag lyssnar alltid in de jag träffar och i våra gruppsamtal är det gruppens behov som styr vad vi pratar och jobbar med, avslutar Annelie.

Här kan du läsa mer om hur du får möjlighet att träffa vår anhörigkonsulent, får mer information om våra tematräffar och våra anhörigträffar som finns för dig som är anhörig.

Uppdaterad: