Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Prata med ditt barn om alkohol och droger inför sommaren

Trygga tillsammans i Mjölby kommun

Sommaren är nära och då hamnar en del ungdomar i situationer när de testar alkohol och droger. Våga prata med ditt barn och ge dem argument för hur de kan säga nej.

Kvinna står bredvid man i poliskläder.

Karin Ulrich, hållbarhetsstrateg och Björn Borg, chef för områdespolisen.

Under högtider och skolavslutningar är det fler ungdomar som gör sin alkoholdebut eller blir erbjudna droger. Det berättar Björn Borg, chef för områdespolisen. Därför är det viktigt att vara förberedd som vårdnadshavare.

– Prata med ditt barn och lägg upp en plan för kvällen. Kolla upp var de ska vara någonstans och om det finns andra vuxna i närheten. Se till att det finns en gemensam syn och gemensamma regler. Stäm av med ditt barn under kvällen. Ring gärna ett videosamtal, ditt barn kan skicka ett sms även om man är berusad. Om du ringer och pratar med ditt barn får du ganska bra koll, säger Björn Borg.

Hållbarhetsstrateg Karin Ulrich betonar vikten av att kunna prata öppet med sitt barn.

– Var intresserad av vad barnet tycker om att göra och prata om. Då blir det lättare att prata om andra känsligare ämnen. Istället för att inleda med vad barnet inte får eller inte ska göra, fråga istället om hur det brukar gå till när de är ute, säger hon.

IQ:s undersökning från 2022 visar att 9 av 10 ungdomar tycker att det är bra att föräldrar pratar med sina barn om alkohol.

– Det är viktigt att visa var man står och vara en förebild. Hjälp ditt barn att få argument till att säga nej, säger Karin Ulrich.

Närvaro under skolavslutning

I samband med skolavslutningen samarbetar Mjölby kommun med polisen och nattvandrare. Elever i årskurs 9 åker på en resa till Liseberg. För de som går i årskurs 7-8 anordnar Lundbybadet olika aktiveter. Ungdomslotsar, väktare och polisen kommer att befinna sig på olika platser runt om i kommunen.

– Vi jobbar uppsökande mot ungdomarna på skolavslutningen. Om vi träffar ungdomar som har druckit så kontaktar vi deras vårdnadshavare. Vi ser till att de kommer hem eller får kontakt med vårdnadshavarna. Om de har alkohol häller vi ut den, säger Björn Borg.

En del ungdomar kanske ber sina föräldrar att köpa ut alkohol.

– Var tydlig med att du inte köper ut. En del föräldrar resonerar att om jag köper ut så vet jag vad de dricker. Det sänder en signal att man tycker att det är okej. Ungdomarna dricker sannolikt mer än det som du har köpt ut. Då är du med och bidrar till att det blir en otrygg kväll, säger Björn Borg.

Texten är en del av en reportageserie där vi lyfter trygghetsskapande insatser som Mjölby kommun gör.

Mer information

Om du behöver stöd som ungdom eller vårdnadshavare kan du kontakta MiniMaria eller polisen.

MiniMaria

Kontakt

MiniMaria
Telefontider och besöksadress
Måndag, onsdag och fredag klockan 10-11 samt tisdag och torsdag klockan 13-14. Kungsvägen 69, plan 5 (Polishuset i Mjölby).

Uppdaterad: