Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Kommunen bjuder på skolavslutningsfirande

Trygga tillsammans i Mjölby kommun

Alla som går ut nian i Mjölby kommun i år kommer att bli bjudna på en resa till Liseberg av kommunen. Resan bär iväg efter skolavslutningen 13 juni. 

– Resan till Liseberg i Göteborg har blivit något av en tradition, något som man ser fram emot under högstadiet, berättar Helena Bloom Borring, tillförordnad enhetschef på Mjölby kommuns fritidsgårdar.

Den har genomförts i lite olika former sedan 2007 (med uppehåll under pandemin). Syftet är att eleverna ska få fira en festlig skolavslutning. För att alla ska ha möjlighet att följa med, så var enigheten hos politikerna stor om att skjuta till pengar; ingen ska bli utanför för att de inte har råd att följa med.

–Vi gör det här för att satsa på våra ungdomars trygghet. Jag hoppas det blir en härlig upplevelse och ett fint avslut på grundskoleåren, säger Cecilia Burenby, kommunstyrelsens ordförande.

Fem glada ungdomar i skymningsljus.

Sex bussar och runt tre hundra elever räknar de med, så det blir en hel del logistik och mycket personal från skolorna och fritidsgårdarna som ska kunna bemanna på resan.

– Eftersom det är vuxna med blir det lugnare och mer ordnat – och en trygghet för både elever och deras vårdnadshavare. Vi vill att eleverna ska få en drogfri kväll där alla har roligt tillsammans, som en sista kväll med gänget, säger säkerhetssamordnare Roger Max.

Erbjudandet om att följa med på resan skickas ut via post till niornas vårdnadshavare 15 april. I resan ingår förutom buss även entré och åkpass.

– Nästan alla elever följer med, det brukar vara stor uppslutning och otroligt uppskattat. Ungdomarna brukar sköta sig fint, även om det kan vara väldigt glatt och livligt på bussen, i alla fall på ditresan. Hem brukar de vara trötta och sova hela vägen, berättar Helena Bloom Borring.

Det är niorna som får VIP-varianten, men övriga på högstadiet blir inte utan firande.

­ – Sjuan och åttan blir bjudna till Lundbybadet på skolavslutningen. Då arrangerar fritidsgårdarna och Lundbybadets personal en rad aktiviteter som mat, disco, eldshow och såklart bad och vattenhinderbana för de som önskar.

Texten är en del av en reportageserie där vi lyfter trygghetsskapande insatser som Mjölby kommun gör.

Fler reportage i serien:

Så vågar du stå emot droger

Nu är kommunens SSPF-arbete igång på riktigt

Våga prata med ditt barn om narkotika

Uppdaterad: