Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Redo att rycka ut, dygnet runt

Det är kallt ute och vitt på gatan när vi besöker Mjölby brandstation för att träffa Jan-Erik Forsén och Johan Forsgren. Brandstationerna i Mjölby, Skänninge och Boxholm är ständigt i beredskap att rycka ut. Kvällar, nätter och helger. Ja, året runt är brandmännen i tjänst.

Jan-Erik Forsén och Johan Forsgren står framför en brandbil inne på brandstationen.

Jan-Erik Forsén, vice räddningschef och Johan Forsgren, räddningschef.

Jul och nyår är för många förknippat med ledighet och lov. En chans till vila och återhämtning. Men det är många saker i en kommun som ska funka även under högtider. Sopor ska hämtas, hemtjänstbesök ska göras, vatten ska renas, räddningstjänsten åker på utryckning och gator ska plogas eller sandas.

Van vid att jobba högtider

Johan Forsgren har jobbat inom räddningstjänsten i snart 40 år och är idag räddningschef. För honom är det här med att arbeta ”obekväma tider” ingenting nytt. På Mjölby brandstation är alltid två vakthavande befäl och fyra brandmän i tjänst.

– Vi planerar alltid i god tid vilka som ska jobba vid högtider, så det kommer inte som någon överraskning för personalen, berättar Johan Forsgren, räddningschef. Om man jobbar en jul är man ofta ledig julen därpå, så det jämnar ut sig.

Johan och Jan-Erik berättar att arbetet under jul och nyår i stort sett ser ut som vanligt. Med bland annat träningspass och övningar.

– Om möjligheten finns så försöker vi laga en lite extra god middag tillsammans och göra det så trevligt som möjligt på plats, berättar Jan-Erik Forsén, vice räddningschef.

Stark sammanhållning

Brandmännens uppdrag innebär att förebygga, hindra och begränsa skador på människor, egendom eller i miljön vid olyckshändelser. Arbetet som brandman är ofta fyllt av svåra situationer. De pressade situationerna bygger nära relationer och stark sammanhållning.

– Det är en ynnest att få hjälpa en annan människa. När andra går därifrån, så går vi dit, säger Jan-Erik, vice räddningschef. Dessutom är vi mycket sammansvetsade som grupp. Vi lägger våra liv i varandras händer.

Fler olyckor under vintern

Enligt Johan och Jan-Erik är det vanligtvis inte extra mycket utryckningar under julen. Men vädret spelar stor roll för antalet olyckor.

– Vi ser tyvärr alltid fler olyckor under vintertid, mer snö betyder fler trafikolyckor, berättar Johan, räddningschef. Och kyla betyder fler tända ljus och att fler eldar i sin kaminer. Då ökar brandrisken.

En brandman plockar med saker i brandbilen.

Totalt över 60 medarbetare

Räddningstjänsten Mjölby och Boxholm har både heltidsbrandmän och deltidsbrandmän. Heltidsbrandmän jobbar på brandstationen och har 90 sekunder på sig från det att ett larm går till dess att de måste vara på väg.

En deltidsbrandman jobbar inte på brandstationen utan jobbar oftast med något helt annat om dagarna. Deltidsbrandmännen har schemalagd beredskap och rycker ut vid larm från den situation de är i. Från sitt jobb eller sitt hem. De har fem minuter på sig från det att larmet går fram till dess att de måste vara på väg till platsen.

Du kan läsa mer om Räddningstjänsten Mjölby och Boxholm här: Räddningstjänst.

Detta är en del av en reportageserie i tre delar om medarbetare i Mjölby kommun som jobbar över jul och nyår.

Uppdaterad: