Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Våga prata med ditt barn om narkotika

Trygga tillsammans i Mjölby kommun

Mottagningen MiniMaria möter barn, unga och närstående som upplever oro kring narkotikaanvändning. ”Våga reagera tidigt och prata om det”, säger Felicia Wiss, behandlare på MiniMaria.

Två kvinnor som sitter inomhus och ler.

Helene Håkansson, sjuksköterska på MiniMaria och Felicia Wiss, behandlare på MiniMaria.

Det finns vissa saker som du som vårdnadshavare kan behöva ha ett extra öga på. Det handlar om förändrade beteenden, frånvaro i skolan, nytt umgänge och att sluta med aktiviteter som ungdomen har gjort tidigare.

– Det är viktigt att vara nyfiken och intresserad. Ha koll på ungdomens ekonomi och om det är många swishbetalningar. Om det är så att ditt barn kommer hem med fina märkeskläder är det viktigt att våga fråga var de kommer ifrån, säger Helene Håkansson, sjuksköterska på MiniMaria.

MiniMaria vänder sig till barn och unga upp till 26 år. Det är en samordnad mottagning mellan Region Östergötland och Mjölby, Boxholm, Vadstena samt Ödeshögs kommuner.

MiniMaria erbjuder information, rådgivning, bedömning, behandling, anhörigstöd, utbildning och samtal. Det är kostnadsfritt att få hjälp av mottagningen.

– Vi lägger mycket vikt i relationsskapande. Vi är nyfikna på vad de tyckte om tidigare, intressen, deras kompisgäng och uppväxt. Därefter väljer vi inriktning på samtalen, säger Helene Håkansson.

Två kvinnor som står utomhus framför en dörr.

MiniMaria vänder sig till barn och unga upp till 26 år. De sitter i samma hus som Ungdomshälsan i Mjölby.

Samverkan med polis, skola och socialtjänst

Enligt Helene Håkansson är det oftast psykisk ohälsa som står bakom användandet.

– Vi är ganska ointresserade av drogerna utan vill veta mer varför. Vad är det som de söker i drogen och därefter hitta tillbaka till det friska. Det viktiga är att få dem motiverade till förändring.

MiniMaria har tät samverkan med polis, skola, socialtjänst, barn-och ungdomspsykiatri, men också vårdnadshavare.

– Vi träffar polisen regelbundet och pratar allmänt om hur det ser ut i Mjölby kommun. Socialtjänsten ska vi börja ha mer regelbundna samtal med. Vi har även kontakt med elevhälsan på gymnasieskolorna, säger Felicia Wiss.

Undvik inte att prata om det

Samtalen är oftast enskilda med ungdomen, men ibland erbjuds även familjen att vara med.

– Desto yngre personen är, desto viktigare är det att ha med familjen. Det stora arbetet behöver ske hemma, säger Helene Håkansson.

Felicia Wiss och Helene Håkansson tycker att det är viktigt att man vågar prata om narkotika.

– Undvik inte att prata om det. Börjar man prata om det så är det lättare för ungdomarna att lyfta ämnet senare. Om man tycker att det är svårt får man gärna ringa hit och prata med oss, säger Felicia Wiss.

Texten är en del av en reportageserie där vi lyfter trygghetsskapande insatser som Mjölby kommun gör.

Mer information

Du kan kontakta mottagningen via vår e-tjänst.

Kontakt för unga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

MinMaria

Kontakt

MiniMaria
Telefontider och besöksadress
Måndag, onsdag och fredag klockan 10-11 samt tisdag och torsdag klockan 13-14. Kungsvägen 69, plan 5 (Polishuset i Mjölby).

Uppdaterad: