Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Beredskapsveckan – öva på att klara dig vid en kris

Skulle du klara dig en vecka utan samhällets hjälp vid till exempel ett strömavbrott? Under Beredskapsveckan, 25 september till 1 oktober, satsar Mjölby kommun på aktiviteter för att informera och uppmärksamma hur man som medborgare kan förbereda sig om en kris skulle komma. Temat för veckan är: öva!

En låda, märkt "krislåda" med mat i.

Det handlar om att till exempel ha vatten som räcker för sju dagar, och mat som inte behöver kyla. Du behöver också kunna värma dig och kommunicera med omvärlden. Hanna Lindgren, säkerhetssamordnare på Mjölby kommun, berättar att man behöver planera lite för att vara förberedd, men om du har en krislåda och vet hur du använder den, klarar du en vecka utan problem.

– Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt. Det är viktigt att de som faktiskt skulle kunna klara sig själva vid en kris är förberedda. Då kan vi använda kommunens resurser till de som skulle ha svårt att klara sig utan hjälp från samhället.

Beredskapsveckan (tidigare Krisberedskapsveckan), vecka 39, 25 september till 1 oktober, arrangeras årligen av MSB. Beredskapsveckan är en årlig informationsinsats som ska öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Beredskapsveckan är en del av arbetet med att stärka Sveriges krisberedskap och totalförsvar. Den samlar en bredd av olika aktörer, som kommuner, civilsamhälle, branschorganisationer, myndigheter och näringsliv till en gemensam insats.

Mjölby kommun har en rad aktivister under veckan för att uppmärksamma och informera om hur man kan förbereda sig.

Program Beredskapsveckan i Mjölby kommun

Kontakt

Säkerhetssamordnare
Telefon medborgarservice :

Uppdaterad: