Publicerad:
Få boken levererad hem till dörren
Du som har svårt att ta dig till biblioteket på grund av exempelvis rörelsehinder kan få hemleverans av böcker från biblioteken i Mjölby kommun.
Tjänsten kallas för ”Boken kommer” och har blivit ett uppskattat initiativ bland kommunens invånare. Leveransen sker en gång i månaden och innebär att personal från biblioteken åker hem till den som har beställt. Tjänsten är gratis.
– Det är folkets bibliotek, vi vill att alla ska kunna komma hit men också vara mobila om det behövs. Vi vill sprida läsglädje till alla, säger Sofia Brennwald, bibliotekarie på Mjölby bibliotek.
De som använder sig av tjänsten lånar varierande mediekategorier. Det kan vara ljudböcker, talböcker på CD-skiva, tryckta böcker eller böcker med stor stil. En del lånar även tidningar.
Sofia Brennwald är ansvarig för tillgänglighet på biblioteken i kommunen.
– Jag har främst ansvar för tillgängliga medier och att tillgängliggöra våra tjänster överlag. Det kan vara att anpassa medier för de med till exempel synnedsättning eller någon annan form av läsnedsättning, säger hon.
”Boken kommer” har funnits sedan 2019 i Mjölby kommun. I dagsläget är det cirka 20 personer som använder sig av tjänsten. Om man är intresserad går det bra att kontakta någon av kommunens bibliotek.
Myndigheten för tillgängliga medier
"Boken kommer" är en del av det uppsökande arbetet på biblioteken i Mjölby. Förutom tjänsten erbjuder biblioteken talböcker och appen Legimus som Myndigheten för tillgängliga medier erbjuder. De arbetar för att alla ska ha tillgång till litteratur och samhällsinformation utifrån personens förutsättningar oavsett läsförmåga eller funktionsnedsättning. Men också att tillgängliggöra lättläst litteratur.
Ett av myndighetens uppdrag är att se till att det finns böcker inlästa. På kommunens bibliotek finns det till exempel böcker med stor stil, punktskrift för barn och talboksspelare som man kan låna.
Besök på vårdboenden och trygghetsboenden
Biblioteken i kommunen åker även ut på besök på vårdboenden, trygghetsboenden och en del mötesplatser.
– Vi packar ihop några lådor och åker dit. De har böcker i gemensamt utrymme som vi kommer och byter ut med jämna mellanrum ungefär varannan till var tredje månad. Vi har även en presentation och kort sammanfattning om de olika titlarna och tar alltid emot önskemål på plats. Ibland har vi också högläsning, säger Sofia Brennwald.
Mer information
Götabiblioteken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Myndigheten för tillgängliga medier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Uppdaterad: