Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Mjölby kommun i svenskt-italienskt samarbete

Under maj har representanter från Mjölby kommun besökt Italien för att delta i nätverk där främst Sverige och Italien, men även andra europeiska länder, samarbetar kring frågor som utbildning, miljö, hälsa, social inkludering och regional utveckling.

SERN (Sweden Emilia Romagna Network) är ett nätverk för samarbete och för att dela erfarenheter mellan norra och södra Europa, med fokus på relationen mellan Sverige och Italien. Syftet är att vara en drivkraft för ett mer inkluderande, hållbart och digitaliserat samhälle.

Mjölby kommun tar ordförandeposten

Vid SERN:s årsmöte 11-12 maj i Cervia utsågs Cecilia Burenby, kommunstyrelse ordförande, till ordförande för SERN i två år.

– Möjligheterna att nätverka och utbyta erfarenheter med andra representanter från europeiska länder är av stor betydelse för Mjölby kommun och vårt arbete. Detta är ett viktigt tillfälle för kommunen att samarbeta med andra länder, utveckla nya projekt och arbeta tillsammans mot en mer hållbar framtid, säger Cecilia Burenby.

Representanter för Mjölby kommun var på plats under de två dagar mötet pågick för att delta i diskussioner, lyssna till presentationer och bygga nätverk. Bland annat berättade Eva Rådander, marknads- och kommunikationschef i Mjölby kommun om ett upplevelsecenter för mat som kommunen planerar bygga upp i Väderstad tillsammans med andra aktörer.

– Mjölby kommun är Världsvana och Hemkära och SERN-samarbetet ger oss möjlighet att utveckla båda delarna, säger Eva Rådander.

Nätverkets drygt 60 medlemmar är kommuner, regioner och andra organisationer i Sverige och Italien. SERN har utvecklat över 130 projekt i Europa sedan starten 2005. Mjölby kommun har varit med i nätverket från början.

Program och namnbricka från årsmötet. Det står Cervia och Sern på materialet.

Utbyte kring hållbar mat

Som en del i nätverket åkte Marie-Louise Nydahl, måltidschef, och måltidsutvecklare Camilla Svedberg Grill till Sala Baganza i Italien den 18-19 maj. De blev inbjudna för att berätta om hur vi arbetar med offentliga måltider i Sverige och i Mjölby kommun. Övriga som deltog i besöket var politiker och tjänstepersoner från kommuner i Italien och Frankrike.

– En av sakerna vi tar med oss tillbaka är att Sverige har en betydligt lägre självförsörjningsgrad än Italien och Frankrike. Här har vi bekymmer om det blir en kris, säger Marie-Louise Nydahl.

Gruppen gjorde ett studiebesök på en gymnasieskola där studenter lär sig om livsmedelskedjan från jord till gaffel och producerar premiumlivsmedel till butiker. Gruppen gjorde även studiebesök på en grundskola och en förskola för att se hur maten lagas och serveras där. Kockarna på förskolan lagade till en svensk, italiensk och fransk skolmåltid för att jämföra.

– När vi höll vår presentation om hur vi arbetar med skattefinansierade måltider blev det tydligt att det är stor skillnad på hur länderna gör. De blev imponerade över att vi har fria skolluncher, och att vi erbjuder salladsbuffé till lunchen. De tyckte att det var intressant att barnen få ta mat själva och att vi lägger stor vikt på hälsoperspektivet, att barnen ska lära sig hälsosamma val, säger Camilla Svedberg Grill.

SERN Länk till annan webbplats.

Upplevelsecenter för mat


Kontakt

Eva Rådander
Marknads- och kommunikationschef

Uppdaterad: