Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Våga prata om alkohol med ditt barn

Dagarna innan valborg delas boken Tonårsparlören ut till alla föräldrar med barn i åttonde klass. I boken kan du som är förälder få tips på hur du bemöter din tonåring och deras förhållningssätt till alkohol.

Våga prata om alkohol med ditt barn, var tydlig och sätt gränser. Tonårsparlören delas ut av IQ, ett fristående dotterbolag till Systembolaget, som verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol.

Här kan du få stöd och hjälp

I Mjölby kommun kan du få stöd för din egen eller närståendes alkohol- eller narkotikaanvändning. Du kan kontakta MiniMaria som är kommunens öppenvård som erbjuds där det finns en oro för alkohol- och/eller narkotikaanvändning hos barn och unga vuxna upp till 26 år. Du som förälder eller nära vän till en ungdom är också välkommen.

Här kan du få hjälp med:

 • Information och rådgivning
 • Samtal
 • Bedömning
 • Behandling
 • Anhörigstöd
 • Utbildning

Fem tips till föräldrar

 1. Ge kärlek och visa omtanke: Barn behöver kärlek och omtanke, oavsett ålder. Visa att du finns där för din tonåring. Om du är orolig för något, berätta varför.
 2. Visa intresse och lyssna: En bra relation handlar framför allt om att bygga upp ett förtroende. Visa att du är intresserad av ditt barns tankar och upplevelser och att du tar dem på allvar.
 3. Kom ihåg att du är en förebild: Barn lyssnar till vad vuxna säger och ser vad de gör. Tänk på att du är en förebild, även när det gäller alkohol.
 4. Var tydlig och sätt gränser: Var tydlig med vad du förväntar dig. Då vet tonåringen var du står och vad som gäller.
 5. Bjud inte på alkohol och köp inte ut: Att köpa ut är olagligt och tonåringar som får alkohol hemma dricker mer än andra jämnåriga.

Mer information

Om du som förälder är i behov av stöd i ditt föräldraskap när det handlar om att sätta gränser för ditt barn kan du kontakta Familjeteamet som är omsorgs- och socialförvaltningens öppenvård för barn, unga och familjer.

MiniMaria
Kontakt för unga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Råd och stöd till barn och föräldrar
Tonårsparlören Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad: