Konstprojekt i Mjölby

Man ser konstverk med AR-teknik, byggnaden med konstverket i bakgrunden. Person håller en läsplatta med appen nedladdad där bilden får liv.

Foto: Fredrik Åkerberg, Artscape

I kommunen genomförs olika projekt inom konstområdet. Här kan du läsa mer om de olika projekten.

Avslutade projekt

Artscape – två fasadmålningar av internationella konstnärer

Hösten 2020 fick Mjölby två nya konstverk utomhus. Det var projektet ARTSCAPE FORM, som ägde rum här, samt i tre andra kommuner i Östergötland (Linköping, Åtvidaberg och Motala). Verken finns på Kvarnenbyggnaden vid tågstationen, samt på ICA:s fasad mot cykelvägen som leder ner mot Svartån. Till målningen på Kvarnen finns även AR – Augmented Reality. Den når du via gratisappen ARTSCAPE AR.

Mer om projektet och konstverken

Artscape är en ideell organisation som Mjölby kommun samarbetade med hösten 2020, tillsammans med Linköping, Åtvidaberg och Motala kommuner, under rubriken ARTSCAPE FORM. Artscape har sen 2014 genomfört flera storskaliga projekt på flera platser i Sverige kring gatukonst. De vill att gatukonsten ska få ta plats i det offentliga rummet, som en konkurrent till reklam och kommersiella budskap, och som ett sätt att göra konsten tillgänglig för alla utanför galleri- och museibyggnader. I Mjölby kommun valdes två väggar ut för att gestaltas av två konstnärer. 

Konstverk skapat av Judith de Leeuw (JDL)

Den ena väggen finns precis vid tågstationen på gamla Kvarnenbyggnadens rosa del. Konstverket föreställer en person som sitter på en enhörning. Enhörningen står på ett berg av sopor. Personen har ena armen riktad uppåt, i en styrkegest. I knäet ligger en uppslagen bok. Hela målningen är gjord på svart botten i svartvita nyanser.

Berättelsen bakom bilden är stark, och handlar om psykisk sjukdom. Konstnären kom i kontakt med en person som levde på gatan, drabbad av psykoser, med en fantastisk sångröst. Hon lät personen bo hemma hos sig, och samtalen dem emellan blev utgångspunkten för bildmotivet.

Det är konstnären Judith de Leeuw (JDL) från Amsterdam som gjort konstverket. Hon är känd för sin levande, realistiska stil och sin känsla för historieberättande.

Till verket finns AR – Augmented Reality – som man kan ta del av via en gratis app (ARTSCAPE AR), som förstärker den verkliga, fysiska bilden med digitala tillägg. Något som Artscape är först i världen med att genomföra i denna stora skala.

För att kunna ta del av denna förstärkta verklighet ska du ladda ner gratisappen ARTSCAPE AR.

När du laddat ner appen till din telefon eller surfplatta;

  • ställ dig framför konstverket – det går bra även på perrongen som är allra längst bort från verket sett
  • rikta mobilen mot konstverket
  • välj JDL (NLD), och tryck sen på ”Launch AR”.

Nu ska du kunna se de tillägg till verkligheten som finns för att förstärka och ytterligare berika din konstupplevse.

Konstverk skapat av Captain Kris

Det andra konstverket finns på Kyrkogatan 11 (ICA-butiken) är gjort i samverkan med cirka 200 Mjölbybor, som under fyra timmar fick möjlighet att måla tillsammans med konstnären. Därefter tog konstnären över och färdigställde verket som visar en fyllig och färgstark växtlighet, där färgprakten från den medskapande aktiviteten kan skymtas i nedre delen av bilden. Här är det som om naturen tar över och täcker byggnaden med prunkande blommor och stora, grova blad.

Detta konstverk är skapat av Captain Kris, född i Nya Zeeland, och numera baserad i London. Hans stil är mer grafisk och färgstark, med referenser till populärkultur. Captain Kris är ett artistnamn, och han är verksam även i det mer kommersiella fältet med bland annat reklambilder på sin curriculum vitae (cv).

Nu kan du ta del av den digitala konstvandringen för ARTSCAPE FORM

Svensk version: https://artscape.se/projects/2020-form/exhibition/ Länk till annan webbplats.

Engelsk version: https://artscape.se/projects/2020-form/exhibition-eng/ Länk till annan webbplats.

Målerikraft – fem ungdomar målar konst på elskåp

15-16 maj 2021 färgsattes fem utvalda elskåp i centrala Mjölby genom projektet ”Målerikraft”. Ungdomarna målade sina skisser under handledning av Emelie Wedhäll.

Målerikraft-projektet inleddes under hösten 2020, då ungdomar 13-25 år, som gillar att teckna och måla, bjöds in till två workshops på temat skissande och gatukonst. Genom en skisstävling utsåg en jury fem vinnande förslag.

Projektet var ett samarbete mellan Ung Konst Öst, Mjölby kommun och Mjölby Svartådalen Energi AB.

Senast publicerad