Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Smaklabbet är invigt och har öppnat för sommaren

Under måndagen invigdes Smaklabbet i Väderstad. Därmed har alla som är nyfikna på framtidens mat möjlighet att lära sig mer och provsmaka under fyra veckor framåt.

Anna-Lena Sörenson, kommunfullmäktiges ordförande klipper ett band gjort av potatis.

Anna-Lena Sörenson, kommunfullmäktiges ordförande (S) höll invigningstal och klippte ett potatis-band.

Till invigningen kom nyfikna personer både från trakten runt omkring Väderstad och turister som råkade vara i närheten. Med på invigningen var också politiker och andra beslutsfattare, samarbetspartners och andra intressenter.

Man står och håller i ett smakprov.

Per Larsson (KD), ordförande i regionutvecklingsnämnden, Region Östergötland: Jag vill verkligen uppmana alla östgötar att ta chansen att besöka Smaklabbet i sommar!

– Det känns roligt att något nu finns på plats. Som politiker är det värdefullt när beslut blir mer konkreta. Smaklabbet är en försmak av vad som väntar och ger en möjlighet att testa och uppleva. Det gör visionen mer begriplig – både för beslutsfattare och för allmänheten, säger Per Larsson (KD), ordförande i regionutvecklingsnämnden i Region Östergötland.

Och han fortsatte:
– Jag vill verkligen uppmana alla östgötar att ta chansen att besöka Smaklabbet i sommar!

Kommunfullmäktiges ordförande invigde

Den som invigde Smaklabbet var Mjölby kommuns kommunfullmäktiges ordförande Anna-Lena Sörenson.
– Smaklabbet spelar en central roll i visionen om ett upplevelsecenter för mat. Här kan vi visa upp något konkret för både näringsliv, beslutsfattare och alla som är nyfikna på innovativ och framtidens mat, säger Anna-Lena Sörenson (S), ordförande i kommunfullmäktige i Mjölby kommun.

Anna-Lena Sörenson (S), ordförande i kommunfullmäktige i Mjölby kommun.

Anna-Lena Sörenson (S), ordförande i kommunfullmäktige i Mjölby kommun höll invigningstal.

Smaklabbet är en tillfällig utställning – både i sommar och nästa sommar. Det är också ett smakprov i sig, på det kommande Upplevelsecenter för mat som är en del i kommunens vision 2045.
– Att Smaklabbet – och det framtida upplevelsecentret – placeras just i Väderstad är helt rätt. Här finns det redan en livsmedelsproduktion som både engagerar och lockar besökare.

Besökare från bygden och en bit härifrån

Till invigningen kom även privatpersoner som var nyfikna på utställningen. En av dem var Mona Andersson från Rinna.
– Det jag har sett hittills är jättefint. Det är en häftig utställning och jag hoppas att många kommer hit till Väderstad för vi har en stark matkultur här med potatisen till exempel. Det är bra att de som har kunskapen, till exempel inom forskning kring mat eller jordbruk får synas, säger Mona Andersson.

Från lite längre håll kom växjöborna Mikael och Maria Palmgren.
– Det var trevligt att komma hit. Jag tror det är bra att visa att allt inte var bättre förr utan att utveckling är bra och att man vågar, säger Maria Palmgren.
– Ja, det är viktigt för barnens skull. Och för den värld vi lever i idag, där det är viktigt att har egen produktion i Sverige, fyller Mikael Palmgren i.

Bild på sötlupinbiffar som smakprov.

Under invigningen kunde man provsmaka biffar av sötlupiner från Flättinge gård. Det kommer finnas många olika sensoriska smakprover under veckorna som kommer.

Spännande föreläsningar

Under de kommande fyra veckorna kommer det att vara flera olika föreläsningar på temat hållbar, innovativ mat. Under måndagen startade Bo Stark, Väderstad, föreläsningsserien med att berätta om deras resa som företag med fokus på innovation.
– Innovation behövs i allt. 1962 startade Väderstad och då i all enkelhet med tillverkning av en enkel sladd för jordbruk. Sen fortsatte Rune att utveckla och genom många olika innovationer står vi där vi gör idag, berättade Bo Stark, säljchef Väderstad AB.

Föreläsaren Bo Stark på scenen framför en publik.

Först ut i föreläsningsserien var Bo Stark, säljchef från Väderstad som pratade mycket om innovationer: "Vi behöver lyfta innovation mer – Smaklabbet är helt rätt i tiden!"

Han fortsätter på temat innovation och samverkan:
– Vi behöver lyfta fram innovation mer så Smaklabbet är helt rätt i tiden. Vi är många lokala producenter som sluter upp för varandra och det vi har här. Jag tycker vi behöver bli bättre på det på nationell nivå också, och särskilt utifrån beredskapsfrågan, säger Bo Stark.

Smaklabbet är en ny och tillfällig arena där du som besökare får upptäcka, smaka och påverka framtidens hållbara mat. Här möts konsumenter, forskare och företag i ett gemensamt utforskande av innovation och hållbarhet inom mat. Projektet drivs av Mjölby kommun i samarbete med Region Östergötland och Agtech Sweden, med finansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF).

Mer om Smaklabbet och programmet för de kommande fyra veckorna hittar på du på vår webbplats.
www.mjolby.se/smaklabbet Länk till annan webbplats.

Uppdaterad: