Publicerad:
Hälso- och sjukvårdsenheten ska redovisa åtgärder efter kritik från Arbetsmiljöverket
Arbetsmiljöverket har genomfört en inspektion på hälso- och sjukvårdsenheten i kommunen. Bakgrunden till tillsynen är återkommande signaler om ohälsosam arbetsbelastning bland sjuksköterskor på omsorgs- och socialförvaltningen.
Vid inspektionen i april kom det fram allvarliga brister i arbetsmiljön för sjuksköterskor inom hemsjukvård, särskilt boende, LSS och socialpsykiatri. Tillsynen kom till efter att skyddsombuden anmälde oro till Arbetsmiljöverket via ett brev till myndigheten. I brevet beskrev skyddsombuden en situation med obalans mellan krav och resurser, vilket har lett till hög arbetsbelastning, ökad stress, ohälsa och bristande återhämtning. I samband med en större omorganisation hösten 2024, som medarbetare och arbetsgivare var överens om, har flera sjuksköterskor valt att lämna sina tjänster, vilket påverkat bemanningen. Kommunen bekräftar att både den fysiska och psykosociala arbetsmiljön påverkats negativt under perioden.
– Vi är medvetna om de utmaningar som finns och arbetar redan med att stärka arbetsmiljön för våra sjuksköterskor. Det är viktigt för oss att vara transparenta med nuläget och visa handlingskraft som skapar hållbara arbetsförhållanden, säger Petra Stämneryd, verksamhetschef för hemtjänsten och hälso- och sjukvårdsenheten.
Vill ha återkoppling i juni och i oktober
Arbetsmiljöverket vill ha svar på föjlande:
Prioritering av arbetsuppgifter
Arbetsmiljöverket vill få återkoppling senast den 10 juni 2025. Annars utdöms 50 000 kr i vite. Kommunen måste se till att alla sjuksköterskor vet:
- Vilka arbetsuppgifter de förväntas utföra.
- Vad som är målet med arbetet.
- Om det finns speciella sätt att utföra arbetet på – och hur det i så fall ska göras.
- Vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras när tiden inte räcker till för allt.
- Vem de kan vända sig till för stöd och hjälp i arbetet.
Inför sommaren är kravet på tydlighet och förebyggande insatser särskilt viktigt, då bemanningen kan påverkas av semestrar och vikarier. Dessutom ska sjuksköterskorna känna till vilka befogenheter de har i relation till ovanstående punkter.
Arbetsbelastning och handlingsplan
Arbetsmiljöverket vill får återkoppling på åtgärder senast den 1 oktober 2025. Annars utdöms 100 000 kr i vite. Kommunen ska:
- Kartlägga arbetsbelastningen för sjuksköterskorna och ta reda på om resurserna räcker för arbetskraven.
- Bedöma risker för ohälsosam arbetsbelastning utifrån kartläggningen. Riskerna ska dokumenteras skriftligt och det ska framgå hur allvarliga de är.
- Vidta åtgärder för att minska riskerna – till exempel genom att minska arbetsbördan eller öka bemanningen. Åtgärderna ska dokumenteras i en handlingsplan om de inte kan genomföras omedelbart. Handlingsplanen ska visa:
- Vad som ska göras
- När det ska vara klart
- Vem som ansvarar
Arbetsmiljöverket vill också att åtgärderna följs upp och kontrolleras att de fungerar.
– Vi välkomnar Arbetsmiljöverkets synpunkter och ser detta som en möjlighet att stärka vår organisation. Vårt mål är att skapa en arbetsmiljö där våra medarbetare känner trygghet, får rätt förutsättningar och orkar på lång sikt, fortsätter Petra Stämneryd.
En gemensam väg framåt
Kommunen har påbörjat en genomlysning av bemanningsfrågan, uppföljning av tillbud, samt har en pågående dialog med de fackliga organisationerna. Samverkan lyfts fram som en avgörande del för att säkerställa ett långsiktigt hållbart arbetsmiljöarbete.
– Vi tror på en öppen och inkluderande process där medarbetarnas erfarenheter tas tillvara. Det är så vi bygger en starkare och mer hållbar verksamhet tillsammans, avslutar hon.
Uppdaterad: