Publicerad:
Omsorgs- och socialförvaltningen anmäler händelse enligt lex Sarah till IVO
Efter en utredning gällande avvikelserapporter som kom in i slutet av november gör nu omsorgs- och socialförvaltningen en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
I avvikelserapporterna framkommer att handläggare inom funktionshinder och socialpsykiatri har brustit i att följa upp en större mängd ärenden. Enligt rutin ska uppföljning göras årligen. Totalt handlar det om cirka 130 ärenden som inte har följts upp på ett eller två år. Detta har inneburit att handläggarna inte har kunnat säkerställa kvalitén på utförda insatser eller att personernas behov har blivit tillgodosedda. I rapporterna framgår att uppföljningar inte har prioriterats på grund av periodvis låg bemanning men också hög arbetsbelastning. Det framgår att förutsättningar inte finns att komma ikapp med de uppföljningar som inte hunnits med i tid.
Bedömning efter utredning
Lex Sarah-utredningen visar att avvikelserna utgör ett allvarligt missförhållande då utebliven uppföljning kan innebära negativa konsekvenser för enskildas liv och hälsa. Bedömningen är att rättssäkerheten utifrån de lagar och föreskrifter som reglerar området inte kan säkerställas.
Vad händer nu?
Följande åtgärder har gjorts eller görs:
- Sedan augusti 2024 är handläggargruppen fulltalig, vilket ökar förutsättningarna för att nu komma i fas med uppföljningsarbetet.
- Uppföljningar ska prioriteras. De rutiner och arbetssätt som redan finns ska följas.
- Ärenden som inte följs upp i tid ska hanteras på ett särskilt sätt.
- Arbetsledning ska systematiskt följa upp uppföljningsarbetet på enheten.
Med anledning av att avvikelserna bedöms vara ett allvarligt missförhållande, görs en anmälan till IVO som granskar ärendet och bedömer om något ytterligare behöver göras för att undvika att liknande misstag sker igen.
En del av vårt kvalitetsarbete
Det är genom att uppmärksamma våra fel och brister som vi kan förbättra och utveckla vården och omsorgen – vilket ytterst görs för de vi finns till för. Att alla medarbetare rapporterar in brister eller risk för brist är avgörande för omsorgs- och socialförvaltningens systematiska kvalitetsarbete. Vi vill ha en lärande organisation. Vi vill att de som får vård- och omsorgsinsatser från oss känner sig trygga med att vi hela tiden jobbar med en kvalitetssäker och professionell vård och omsorg.
Lex Sarah – lag som skyddar brukare
Lex Sarah är det vardagliga namnet på bestämmelser som finns i socialtjänstlagen (SoL) och lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Bestämmelserna betyder att medarbetare som jobbar inom vård och omsorg är skyldiga att rapportera både om missförhållanden och om det finns påtaglig risk för missförhållanden. Utifrån inlämnade rapporter gör omsorgs- och socialförvaltningen en intern utredning. När utredningen är klar fattas beslut om förvaltningen ska göra en anmälan enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Ibland görs en anmälan till IVO innan utredningen startar för att rapporten eller utredningen i ett tidigt stadie visar att avvikelsen är allvarlig.
Uppdaterad: