Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Stjärnkocken Michael Andersson inspirerar framtidens kockar på Dackeskolan

Årets Kock 2024, Michael Andersson, besöker Dackeskolan i Mjölby den 14 januari. Under en inspirerande dag delar han med sig av sin kunskap och sina erfarenheter till elever inom restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Micke Andersson står framför bord med grönsaker

Restaurang- och livsmedelsprogrammet har besök av Michael Andersson, Årets Kock 2024. Här presenteras en av rätterna som eleverna ska tillaga.

– Det är inte varje dag som vi får besök av Årets kock, säger Maria Pettersson, lärare, när vi kommer för att besöka restaurang- och livsmedelsprogrammet på Dackeskolan.

Idag får Dackeskolans elever chansen att arbeta sida vid sida med en av Sveriges mest framstående kockar – Michael Andersson.

– Det här är en unik möjlighet för eleverna att lära sig av en av de bästa, fortsätter Maria Pettersson.

Lärdomar från en mästerkock

Morgonen inleds med att Michael berättade om sin resa, hur han började som kock, arbetet på internationella stjärnkrogar och succén på Restaurang Celeste i Stockholm. Eleverna får möjlighet att ställa frågor. Han betonar vikten av att ha ett stark inre driv, att ständigt vilja utvecklas och lära sig mer.

– En viktig egenskap som man behöver som kock är en stark drivkraft, för att lyckas måste man brinna för det här jobbet, förklarade Andersson.

Praktisk träning i köket

Elever i årskurs två och tre fördjupar sina kunskaper genom att laga en specialdesignad meny under Anderssons ledning. Eleverna i årskurs ett är med på föreläsning och får provsmaka menyn.

– Fantastiskt kul att få jobba med dessa initiativtagande och nyfikna elever, säger Andersson.

På menyn stod bland annat kålrabbiknyte med fermenterad ingefära och mandel samt tartar på svensk SRB (kött från Svensk Röd och Vit Boskap, vilket är en svensk ko som används för både mjölk- och köttproduktion), krispigt östcrust och karamelliserad lök.

– Det har varit lärorikt och kul med att någon utifrån kommer in, särskilt någon som vunnit Årets kock, säger Olle Johansson, elev i årskurs tre. Roliga och utmanande moment mot vad vi vanligtvis gör.

Elever i årskurs två förbereder tartar, en råbiff tillredd av nötkött.

Uppdaterad: