Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Maria Pettersson är Årets Hagdahlskock 2025

Maria Pettersson, lärare på Dackeskolan i Mjölby, tar med sig sin långa erfarenhet från köksvärlden in i undervisningen av framtidens kockar. Som Årets Hagdahlskock 2025 uppmärksammas hon för sitt engagemang och sin förmåga att inspirera både i köket och i klassrummet.

Maria Pettersson står i en restaurang

Maria Pettersson är Årets Hagdahlskock 2025. Foto: Anders Tegnér.

Maria "P:sson" Pettersson har en gedigen bakgrund inom köksvärlden, från kallskänka till kökschef och egenföretagare. Maria arbetar idag som lärare på Dackeskolan, där hon har varit i över nio år.

– Mat handlar om så mycket mer än att äta – det är en livsstil, säger Maria, jag försöker uppmuntra eleverna att omfamna matlagning som en konstform.

Festligt firande med lokal prägel

Den 5 februari tar Maria emot sitt pris på 10 000 kronor vid Hagdahlsakademiens högtidsdag på Östergötlands länsmuseum. Under firandet bjuds på en sexrättersmeny, skapad av Maria. Hon tar med sig restaurangprogrammets elever i årskurs tre och sin kollega Katarina Westlund för att laga maten. Maria berättar att menyn är en östgötsk och norrländsk fusion. Alltså inspirerad av både Östergötland, där Maria är uppväxt och bor, och Norrland, då hennes mamma kommer ifrån Kiruna.

Kreativitet i köket och i klassrummet

– Livet i köket är inte bara fysiskt krävande, det kräver också en hel del tålamod och kreativitet, säger Maria.

Hon ser matlagning som ett sätt att både uttrycka sig och lösa problem.

– Det är en härlig känsla att se ögonen tindra när eleverna smakar en ny smakkombination eller lyckas med en svår teknik. Jag känner mig privilegierad att få inspirera och bli inspirerad varje dag, alltid på jakt efter nya smaker och tekniker.

"Ett stort kulinariskt äventyr"

Maria ser varje dag som en möjlighet att lära och inspirera. Hennes engagemang sträcker sig även utanför skolan, bland annat genom hennes arbete i Svenska Kockars förening.

– Att jobba inom restaurangbranschen är som att vara en del av ett stort, kulinariskt äventyr. Jag känner mig oerhört privilegierad att få inspirera och bli inspirerad av mina kollegor och elever varje dag. Det är tack vare dem jag håller mig på tårna och alltid är på jakt efter nya smaker och tekniker, säger Maria.

Hagdahlsakademiens motivering:

"Med sitt gastronomiska engagemang på både lokal och internationell nivå samt utbildande av blivande matlagare utses Maria Pettersson till 2025 års Hagdahlskock i samarbete med Linköpings Gastronomiska Sällskap."

Läs mer om Hagdahlsakademien på www.hagdahlsakademien.se Länk till annan webbplats.

Uppdaterad: