Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Nytt samarbete öppnar dörrar för Mjölbyelever till anställning inom Kriminalvården

Kungshögaskolan och Kriminalvården i Skänninge har inlett ett unikt samarbete som ger elever i Mjölby en värdefull inblick i hur Kriminalvården arbetar och vad det innebär att vara en del av en statlig organisation. Initiativet är en del av kommunens strategi för att koppla utbildning närmare arbetsmarknaden.

Simon Hild och Hanna Hammarlund står vid framför skåp.

Simon Hild, rektor på Kungshögaskolan och Hanna Hammarlund, näringslivschef.

I september 2024 startade ett samarbete mellan Kungshögaskolan och Skänningeanstalten. Genom initiativet hoppas man inspirera fler unga att överväga en framtid inom den offentliga sektorn.

– Samarbeten som dessa visar potentialen i att skapa verkliga möjligheter för unga och samtidigt möta näringslivets behov. Genom dialog och gemensam planering kan vi bygga en starkare framtid för både eleverna och regionen, säger Hanna Hammarlund, näringslivschef.

– Vi ställer oss mycket positiva till samarbetet och är glada för Kungshögaskolans och kommunens engagemang. Förhoppningen är samarbetet i förlängningen kommer bidra till ett ökat intresse för Kriminalvården som arbetsgivare samt en allmän kunskapshöjning inom segmentet. Vi ser också en vinst med den lokala förankringen; elever på en stor gymnasieskola i Mjölby kommun ska veta att det kan finnas en yrkesframtid hos oss, säger David Lindell, biträdande anstaltschef på anstalten Skänninge.

Kungshögaskolans elever lär sig om kriminalvårdsarbete

Samhällsprogrammet ger fördjupad kunskap i kriminologi (läran om brott), statens roll, betydelse och värdegrund samt rättskedjans olika insatser. Syftet är att stärka elevernas intresse för aktuella samhällsfrågor och ge insikt i hur ett arbete inom Kriminalvården fungerar. Kriminalvården besöker även ekonomiprogrammets juridikinriktning där de håller en föreläsning om sin verksamhet. Samarbetet planeras att utvecklas och anpassas efter framtida behov.

– Det är viktigt att eleverna får god kännedom om de närliggande stora arbetsgivarna. På detta sätt får eleverna en unik möjlighet att möta Kriminalvårdens personal, både i klassrummet och under yrkesdagar. Samarbetet gör utbildningen mer verklighetsnära, säger Simon Hild, rektor på Kungshögaskolan.

Viktigt med starka band till arbetslivet

– Detta samarbete är ett utmärkt exempel på hur vi kan förverkliga vår vision 2045. Genom att stärka banden mellan utbildning och arbetsliv skapar vi en hållbar framtid där våra ungdomar får möjlighet att växa och bidra till samhällets utveckling, säger Cecilia Burenby, kommunstyrelsens ordförande.

Samarbetet mellan Kungshögaskolan och Skänningeanstalten är tänkt att bli en modell för hur skolor och arbetsgivare kan samverka. Genom att skapa kopplingar mellan utbildning och arbetsliv kan eleverna få bättre möjligheter att förbereda sig för framtida yrkesliv.

Kontakt

Simon Hild, rektor Kungshögaskolan
E-post: simon.hild@mjolby.se
Telefon: 010-234 53 40

Hanna Hammarlund, näringslivschef
E-post: hanna.hammarlund@mjolby.se
Telefon: 010-234 50 11

Uppdaterad: