Publicerad:
Vifolkaskolan lagar lunch i fältkök till 600 elever och personal
Onsdagen den 20 november väntar en spännande utmaning för Vifolkaskolans kökspersonal i Mantorp. Istället för att använda skolköket den här dagen så tillagas lunchen i ett fältkök ute på skolans område, oavsett väder. På menyn står en italiensk risotto och det är inte mindre än 600 portioner som ska serveras.
Eleverna hämtar maten vid fältköket
Matgästerna, som består av skolans elever och personal, får själva gå ut till fältköket för att hämta sin mat men får sedan gå in och sätta sig i skolans matsal där de i lugn och ro kan äta sin lunch. Det blir en annorlunda matupplevelse för lunchgästerna men också en möjlighet att få se hur matlagning kan gå till under mer utmanande förhållanden.
En träning för framtiden
Att laga mat i ett fältkök är inte bara ett spännande inslag i vardagen, utan också en värdefull erfarenhet för kökspersonalen. Fältköket simulerar en situation där till exempel strömmen kan vara borta och maten måste tillagas utan el. Genom att arbeta med enklare redskap och begränsade resurser tvingas personalen tänka kreativt och hitta smarta lösningar på oväntade problem.
– Det här ger oss möjlighet att träna på att arbeta effektivt och hållbart tillsammans under helt nya omständigheter. Det är en viktig färdighet om det någon gång skulle uppstå en nödsituation, säger driftchef Klaus Rinnegård från Mjölby kommuns måltid- och lokalvårdsavdelning.
En dag full av kreativitet och samarbete
Dagen är också en möjlighet för kökspersonalen att stärka sitt samarbete och hitta nya sätt att organisera sitt arbete. Att tillaga en hel skollunch under liknande förhållanden är en utmaning som kräver både kreativitet och laganda. Resultatet förväntas bli en lunchupplevelse utöver det vanliga.
Uppdaterad: