Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Frågor och svar till dig som drabbats av översvämning (uppdaterad 15 augusti)

Under sommaren har Mantorp drabbats av flera skyfall vilket har resulterat i översvämningar i flera områden. Vi har samlat de vanligaste frågorna med svar här.

I akuta situationer jobbar Mjölby kommun och räddningstjänsten för att avleda regnvattnet från gator och hus. I första hand prioriteras samhällsviktiga funktioner.

Vad händer nu?

Mjölby kommun har under sommaren påbörjat en utredning för att förstå vad som hänt och vilka åtgärder som kan vidtas för att minimera framtida konsekvenser.

En undersökning av befintligt dagvatten- och avloppssystem har gjorts för att utesluta akuta fel, bland annat har ledningsnätet filmats. Vi kommer även undersöka varför regnvatten kommer in i avloppssystemet.

Läs mer om översvämningar och vad som gjorts i Mantorp och vad som kommer att göras Öppnas i nytt fönster..

Fastighetsägarens ansvar

Som fastighetsägare ansvarar du för att skydda din bostad mot översvämningar. Det innebär att du ska genomföra åtgärder för att minska risken för översvämningar och för att skydda din egendom om en översvämning skulle inträffa.

Kommunen har inte tillgång till sandsäckar eller andra barriärer för att stoppa vattnet. Det är något som fastighetsägare själva behöver ansvara för och bekosta. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ger råd om hur fastighetsägare kan skydda sig mot översvämningar.

Mer information hittar du här: MSB.se - förbered dig för översvämning. Länk till annan webbplats.

Ersättning och försäkring

Att drabbas av en översvämning innebär stora besvär och mycket arbete. De skador och besvär som uppstår kan tyvärr inte fullt ut kompenseras av försäkringsbolag eller Mjölby kommun.

Om du har fått skador på din egendom ska du först anmäla skadan till ditt försäkringsbolag. Om försäkringsbolaget nekar ersättning kan du ställa krav till kommunen.

  1. För att göra det behöver du ett intyg från försäkringsbolaget som bekräftar att de nekat ersättning.
  2. Skicka kravet till samhallsbyggnad@mjolby.se.
  3. Efter att kravet inkommit kommer en utredning att genomföras för att avgöra om kommunen är ersättningsskyldig.

Kontakt

Kontakta oss gärna om du är drabbad eller har frågor.

Medborgarservice
Telefon 010-234 50 00
E-post samhallsbyggnad@mjolby.se

Vanliga frågor och svar

Kontakta Medborgarservice på telefon 010-234 50 00 eller via mejl samhallsbyggnad@mjolby.se.

 

Vi uppmanar dig att dokumentera skador med bilder och text.

Orsaker och ansvar

Översvämning kan ske vid skyfall. Vid skyfall kommer stora mängder vatten under kort tid vilket gör att dagvattensystemet inte hinner ta hand om vattnet.

Långvariga och täta regn kan leda till översvämningar då marken blir mättad och ger höga grundvattennivåer. Det gör att regnvattnet inte har någonstans att rinna undan. Även gröna ytor har avrinning likt asfalterade ytor.

 

Vi har nu påbörjat en utredning för att förstå vad som hänt och vilka åtgärder som kan vidtas för att minimera framtida konsekvenser.

Kommuner har generellt ansvar för att hantera översvämningar i offentliga områden. Detta inkluderar att underhålla infrastruktur som dagvattensystem och avlopp, samt att planera för och vidta åtgärder mot översvämningsrisker.

 

Privatpersoner och företag som äger mark kan också ha ansvar, särskilt när det gäller att skydda egendom och att vidta åtgärder för att förhindra skador från översvämningar på sin egendom.

 

Räddningstjänsten är först på plats för att hantera nödsituationer och minimera skador på egendom och skydda människors liv.


Vi har nu påbörjat en utredning för att förstå vad som hänt och vilka åtgärder som kan vidtas för att minimera framtida konsekvenser. En orsak kan vara att området är låglänt, vilket gör att vatten lättare samlas där.

Pågående och framtida åtgärder

Vi har nu påbörjat en utredning för att förstå vad som hänt och vilka åtgärder som kan vidtas för att minimera framtida konsekvenser. Redan nu har vi påbörjat en utökning av befintliga magasinsutrymmen för att ge plats för vattnet att rinna undan.

Vi har haft sugbilar på plats för att suga vatten från översvämmade områden och byggnader. Vi rensar ledningar, diken och dammar samt utökar befintliga magasinsutrymmen för att ge plats för vattnet att rinna undan. Vi har även sopbilar på plats för att rengöra gatorna.

 

Vi har nu påbörjat en utredning för att förstå vad som hänt och vilka åtgärder som kan vidtas för att minimera framtida konsekvenser.

Mellan diket och husen på Stovägen anlägger vi nu en mindre vall som ska hjälpa till att förhindra att dagvatten från diket ska svämma över in på trädgårdarna.

Om det kommer mer regn när marken fortfarande är mättad, finns det risk för nya översvämningar. Vi har beredskap och tar beslut om åtgärder utifrån behov.

 

Vi har nu påbörjat en utredning för att förstå vad som hänt och vilka åtgärder som kan vidtas för att minimera framtida konsekvenser.

Under kommande veckor kommer vi att undersöka befintligt dagvatten- och avloppssystem för att utesluta akuta fel. Vi kommer även undersöka varför regnvatten kommer in i avloppssystemet.

 

Inspektion och besiktning av ledningsnätet sker bland annat genom spolning och filmning av ledningarna. Utredning av diken och dammar samt kontroll av höjdsättningen i området kommer också att göras. Vi kommer att göra en analys av händelseförlopp och regnscenarier för att skapa en handlingsplan för framtiden.

Praktiska åtgärder och hjälp

Om du har fått skador på din egendom ska du först anmäla skadan till ditt försäkringsbolag.

 

Om försäkringsbolaget nekar ersättning kan du ställa krav till kommunen.

  1. För att göra detta behöver du ett intyg från försäkringsbolaget som bekräftar att de nekat ersättning.
  2. Skicka kravet till samhallsbyggnad@mjolby.se.
  3. Efter att kravet inkommit kommer en utredning att genomföras för att avgöra om kommunen är ersättningsskyldig.

Kontakta din researrangör eller ditt försäkringsbolag för råd och stöd.

Det går alldeles utmärkt att spola din toalett.

 

Om ni upptäcker några problem med avloppet, kontakta Medborgarservice på telefon 010-234 50 00 eller via mejl samhallsbyggnad@mjolby.se.

Ersättning och skadeanmälan

Om du har fått skador på din egendom ska du först anmäla skadan till ditt försäkringsbolag. Om försäkringsbolaget nekar ersättning kan du ställa krav till kommunen. Handläggningstiden varierar, men utredningen kommer att påbörjas så snart som möjligt.

En handläggare kommer att kontakta dig via mejl eller telefon.

Ubbarp

Vi har genomfört stuprörsinventering, kamerainspektion av ledningar och ombyggnation av bräddledning* på spillvattenpumpstationen. Vi har även genomfört tätning av cirka 350 meter ledningar för att minska inläckage av dagvatten.

 

*Bräddningar är tillfälliga utsläpp av orenat avloppsvatten när reningsverk eller ledningar är överbelastade och vattenmängden är större än vad ledningssystemet klarar av. Normalt sker bräddning i samband med kraftiga regn. Det är en säkerhetsfunktion för avloppssystemet för att vattnet inte ska gå baklänges om ledningarna blir överfulla.

Vi rensar ledningar, diken och dammar. Utökar magasinsvolym. Kamerainspektion av ledningar inleds under vecka 30.

 

Vi kommer att genomföra inmätning av källargolvsnivåer på fastigheter inom avrinningsområdet, detta underlag kommer användas i vidare utredning. Berörda fastighetsägare kommer att kontaktas.

 

Vi har justerat pumparna i pumpstation Fall för att kunna trycka iväg mer vatten bort från området. Vi tittar också på om det finns möjligheter att få till ytterligare bräddmöjligheter i systemet.

Vi genomför en utredning där vi inspekterar ledningar, diken och dammar i området. Vi inventerar magasinsvolymer, källargolvsnivåer, felkoppling av stuprör och dräneringar. Översyn och kontroll av pumpstationen för bedömning av åtgärder kommer också att ske.

 

Efter utredningen kommer tar vi fram en handlingsplan med nya insatser.

Uppdaterad: