Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Så skyddar du maten från sommarens värme

När det är varmt och fuktigt ute trivs bakterier och mögel som bäst. Därför är det extra viktigt med kyla och god hygien. Håll varm mat varm och kall mat kall. Lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten så du inte slänger mat i onödan.

Person som bär sjal plockar in mat i kylskåpet.

I slutet av juli börjar rötmånaden, men egentligen är det vädret, värmen och fukten som avgör om det är rötmånad för maten.

Förebygg bakterier och mögel

Varma och fuktiga sommardagar gynnar bakterier och mögel som kan förstöra maten och göra oss sjuka. Följ dessa råd för att hålla maten säker:

  • Våga lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten.
  • Håll kylskåpet kallt, max +4 grader.
  • Tvätta händerna före matlagning och efter hantering av rått kött eller kyckling.
  • Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur längre än två timmar.
  • Packa matsäcken i en kylväska med kylklampar vid utflykter.

Håll maten kall på vägen hem från affären

  • Använd en kylväska med kylklampar eller kylaggregat i bilen vid varma dagar.
  • Transportera hem maten så snabbt som möjligt.
  • Sätt in kylvaror i kylskåpet direkt när du kommer hem.

Rena händer och rent kök

  • Använd inte samma redskap till rått och färdiglagat kött.
  • Genomstekt köttfärs ska nå 70 grader. Använd gärna en termometer.
  • Tvätta händerna före matlagning, efter toalettbesök och kontakt med djur. Handsprit och våtservetter är bra alternativ.

Uppdaterad: