Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Sommarstädning på Lundbybadet

Lundbybadets inomhusbad är stängt i sommar för att få en storstädning och underhåll, något som görs varje år. I augusti är allt fräscht och simhallen öppnar igen.

Tom och ödsligt i bassängerna.

Tycker du att det är jobbigt att städa badrummet? Tänk dig en hel simhall som ska få en grundlig rengöring. Det är vad Fia Hägerbro har att ta sig an. Hon är städansvarig på Lundbybadet under sommaren och bad- och friskvårdsvärd resten av året. Hon är dock inte helt ensam om jobbet, utan får hjälp av kollegor och hantverkare.

– Vi städar varje dag, men nu gör vi en grundlig storstädning. Det behövs, och så blir det lättare att hålla efter resten av året. Vi städar allt från golv till tak. Dammsuger tak, våttorkar lampor, skrapar bort kalk och skurar kakel och golv. Vi gör också reparationer som att bättra på fogarna och byta brädor på en bro.

Fia Hägerbro i en tom bassäng.

Högtryck i sommar

Städningen är ett sommarprojekt som bryter av det vanliga arbetet.

– Det är roligt att få ta i lite, men visst är det ett tungt och slitigt jobb.

Det är stora utrymmen, men med rätt verktyg blir jobbet lättare.

– Vi har ju bättre medel och verktyg än när man städar sitt badrum. Till exempel är en högtryckstvätt bra att ha, det är det roligaste arbetet. Vi har vackra fönster, men de gör att det blir som ett akvarium så det blir alger på fogarna i bassängen.

Hon berättar att de skurar innan högtryckstvätten, sedan krävs det en viss teknik för att få med sig allt vatten ända bort till brunnen.

– Det är väldigt tillfredsställande att se på när algerna tvättas bort.

Fia Hägerbro högtryckstvättar kakel i en tom bassäng.

Höghöjdsputsning

Lundbybadets stora fönster löper från golv upp till taket. Hur gör man för att putsa dem på ett säkert sätt?

– Nästa vecka kommer en arborist hit för att hjälpa till.

En arborist brukar vanligtvis arbeta med att fälla och beskära träd, och har koll på det där med att klättra och arbeta på höga höjder. Men här handlar det inte om träd utan om att putsa väldigt stora och höga fönster.

En tom bassäng framför de stora fönsterna.

Torra bassänger

Det är tyst och nästan ödsligt i lokalerna när alla attraktioner är stängda och besökarna badar utomhus i sommarsolen istället. Det är en märklig känsla att gå omkring på botten av bassängerna som är torrlagda inför storsädningen.

Det tar en vecka att tömma ut allt vatten ur bassängerna, och sedan en vecka till för att fylla på igen inför att inomhusbassängerna öppnar i augusti.

– Det är kul att se resultatet, det blir så fräscht!

Öppettider på Lunbybadet i sommar

Lundbybadets innomhusbad, relaxavdelning och omklädningsrum är stängda till och med 12 augusti. Gymmet och utebadet har öppet hela sommaren.

Lundbybadet

Uppdaterad: