Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Elever belönas för att ha genomfört en svensk klassiker

Under det senaste läsåret har elever i anpassad grundskola på Egebyskolan, från förskoleklass till årskurs 9, deltagit i "en svensk klassiker". Initiativet omfattar fyra stora sportaktiviteter: 9 mil skidåkning, 3 mil löpning, 3 km simning och 30 mil cykling. Aktiviteterna har genomförts under skoltid på idrottslektioner, idrottsdagar, temadagar och rastaktiviteter.

En hand som håller i en medalj.

– Det har varit fantastiskt att se eleverna engagera sig och kämpa tillsammans. Att mäta sträckor på skolgården och visa filmer av deras prestationer har verkligen motiverat dem, säger Bonnie Eckestam, lärare på Egebyskolan.

Gemenskap och glädje

En till två gånger i månaden har eleverna samlats för att titta på filmer från verkliga tävlingar som Vasaloppet och Vätternrundan. De har också sett på inspelade videor och bilder från sina egna aktiviteter, vilket har skapat en känsla av delaktighet och stolthet.

Efter varje uppnådd delsträcka har eleverna fått sätta upp stjärnor som en slags belöning längs vägen. Också som ett sätt att synliggöra hur långt de nått i den svenska klassikern.

– Det har varit roligt att springa med rullstolen runt skolgården tillsammans med min kompis. Jag fick träningsvärk i armarna, säger eleven Joel.

Satsning på hälsa och rörelse

Projektet startade under hösten 2023 i samarbete med SISU idrottsutbildarna. Målet är att öka rörelse och motion bland eleverna och på lång sikt förbättra deras hälsa.

– Vi vill visa eleverna att man kan utöva dessa aktiviteter även med olika funktionsnedsättningar. Alla ska kunna vara med, säger Bonnie Eckestam.

Flera av eleverna berättar att det har varit en rolig utmaning.

– Först kändes det svårt och tråkigt, sedan ångrade jag mig, det var roligt. Roligast var att åka skidor i Sya, berättar eleven Alicia.

Cecilia Burenby med barn i bakgrunden.

Cecila Burenby, kommunstyrelsens ordförande deltog vid medaljceremonin.

Två personer håller tal inför publik.

Bonne Eckestam och Regina Våtz jobbar i anpassad grundskola på Egebyskolan.

Medaljceremoni med lokala föreningar

För att fira elevernas prestationer hålls en medaljceremoni där eleverna får sina namn upplästa och tar emot medaljer på scenen. Även kommunstyrelsen ordförande Cecilia Burenby är med vid medaljceremonin och håller tal.

– Det är en ära at få vara med och fira den stora bedriften eleverna gjort, säger Cecilia Burenby. Här lägger vi grogrunden för nya världsstjärnor!

Efter medaljutdelningen bjuder Café Tallen elever och deras familjer på fika. Gäster från föreningarna "Fotboll för alla" och "Innebandy för alla", samt ansvariga för sommaraktiviteter inom LSS-verksamheten, är på plats för att informera om sina verksamheter.

Uppdaterad: