Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

De hjälper dig som ska rösta

Under våren utbildar Mjölby kommun cirka 160 röstmottagare som ska hjälpa till i EU-valet. ”Det är ett viktigt uppdrag och roligt att få vara med och hjälpa till”, säger Lina Tilly, ordförande.

Tre kvinnor står i en entrédörr.

Lina Tilly, ordförande, Hanna Lindgren, röstmottagare och Kim Brax, röstmottagare, kommer att hjälpa till på valdagen den 9 juni.

Mellan den 22 maj till den 9 juni kommer du som är röstberättigad att kunna rösta i EU-valet i Sverige. Det innebär att du och de andra medborgarna i EU-länderna väljer vilka politiska partier och ledamöter som ska vara med och fatta besluten i parlamentet.

Lina Tilly har medverkat som både röstmottagare och ordförande sedan 2018. I år ska hon vara ordförande på valdagen. Hon ser fram emot dagen.

– Det är en festlig dag, det är oftast en positiv och glad stämning i vallokalen, säger Lina Tilly.

Kim Brax och Hanna Lindgren ska arbeta som röstmottagare på valdagen för första gången.

– Jag tyckte att det verkade kul att testa. Dessutom gör man något i demokratins tjänst och det tycker jag är viktigt, säger Kim Brax.

Tre kvinnor står och pratar med varandra. De har vita västar på sig.

Innan valet utbildas röstmottagarna.

Obligatorisk utbildning

I varje vallokal finns det fyra röstmottagare. De hjälper till och svarar på frågor. Men de ser också till att röstmottagningen går rätt till.

– Nytt för i år är möbleringen i vallokalerna. Du kommer att hämta din valsedel i tätare anslutning till valbåsen, säger Josefine Holmberg, valsamordnare.

Inför valet får röstmottagare och ordföranden gå en obligatorisk utbildning för sitt uppdrag. Då går man igenom handledningsmaterial som Valmyndigheten har tagit fram. Nytt för i år är en del praktiska moment där man får testa på att vara röstmottagare.

– Du får en del tips och även titta på hur en uppställd vallokal ser ut. Det var även fokus på säkerheten i lokalen, att man ska vara uppmärksam på aktiviteter som sticker ut eller väskor som lämnas kvar. Utbildningen var jättebra och värdefull framförallt för mig som är ny, säger Hanna Lindgren.

Varför är det viktigt att rösta i EU-valet?

– Om du inte använder din röst så kommer någon annan att använda den. Det är din rättighet att bidra till demokratin, säger Kim Brax.

Mer information

EU-val

Valdistrikt och vallokaler

Kontakt

Medborgarservice
Öppettider
Måndag–torsdag: 7.30–16.30Fredag: 7.30–16

Uppdaterad: