Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Edvin Sandström tog hem guld i yrkes-SM

Under veckan har Edvin Sandström, som går andra året på Dackeskolan, tävlat i yrkes-SM och på torsdagen tog han hem vinsten i kategorin guldsmed.

Edvin står med blommor och medalj.

Edvin Sandström vann guld i yrkes-SM i Karlstad. Foto: Worldskills Sweden

Vi pratar med Edvin Sandström just som han rullar in med tåget på Stockholms central. Han är på väg till nyhetsmorgon på TV4. Där ska han bli intervjuad om gårdagens vinst i yrkes-SM i Karlstad. Edvin vann guld i kategorin guldsmed.

– Vi har tävlat i tre dagar, berättar Edvin. Vi fick ritningen på tisdagen och sen var det bara att lösa problemet. Första dagen gjordes formen, andra dagen detaljerna som ska sitta utanpå smycket, det dekorativa. Den tredje dagen sätter man ihop alla delar och ser till att det blir snyggt.

Guld- och bronsmedaljer för Dackeelever

Efter varje dag bedömer domarna det som gjorts under dagen, men de tävlande hade ingen aning om hur det gått förrän vid prisutdelning.

– Det var jättekul att vinna, jag blev helt överlycklig, berättar Edvin.

Han vet inte än hur han ska fira, han har inga storslagna planer men berättar att det nog får bli sushi-middag åtminstone.

Tre personer tävlade, varav två går på hantverksprogrammet guldsmed på Dackeskolan. Milla Karlén, som är Edvins klasskompis, tog hem brons i tävlingen.

– I vintras gjordes en uttagningstävling eftersom det bara finns tre platser i yrkes-SM och vi var flera som ville delta, berättar Edvin.

Tre personer på en prispall. Det står guldsmed i bakgrunden.

Vinnarna på prispallen. Guld: Edvin Sandström, silver: Karin Yllman, brons: Milla Karlén. Foto: Worldskills Sweden

Flyttat till Mjölby från Mora för att bli guldsmed

Edvin går i tvåan på Dackekolan och flyttade ända från Mora för att studera till guldsmed. Inspirationen att bli guldsmed kom bland annat från praon i grundskolan, som han gjorde hos en guldsmed.

– Jag tyckte guldsmed verkade kul, och när min pappa berättade att det finns en utbildning i Mjölby så blev det självklart att det var dit jag skulle, berättar Edvin. Jättebra val, det ångrar jag aldrig. Jag har verkligen landat och Mjölby har blivit hemma.

Uppdaterad: