Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Nu behöver inte medarbetare använda munskydd i vårdnära situationer

Från och med den 1 mars behöver medarbetare inom vård och omsorg inte längre använda munskydd i vårdnära situationer. Detta efter ny rekommendation från Region Östergötland.

Du som besöker våra vårdboenden eller har anhöriga som får stöd och hjälp från omsorgs- och socialförvaltningen, kommer kanske i dagarna märka att medarbetarna inte längre har munskydd i vissa arbetssituationer. Det är för att smittläget av säsongens luftvägsinfektioner har förbättrats.

– Det är skönt att smittläget har stabilserat sig på en låg nivå. Vi har under hela vinterhalvåret haft låg smittspridning på våra vårdboenden, vilket har varit tack vare medarbetarnas fina arbete med god handhygien och munskyddsanvändande, säger Hanna Bergkvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Det är Enheten för Smittskydd och vårdhygien inom Region Östergötland som gör bedömingen och nu lättar på rutinen för användandet av munskydd. Nivåerna bedöms nu vara så pass låga att rutinen med att använda munskydd i vårdnära situationer inte längre behövs. Framåt kan däremot munskyddsanvändning fungera som en extra åtgärd vid lokala utbrott eller i möte med särskilt sköra personer.

Mer om den nya rutinen för munskyddsanvändning finns Region Östergötlands webbplatsLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Uppdaterad: