Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Röstmottagare – var med och värna om demokratin

Mjölby kommun söker fler röstmottagare till EU-valet den 9 juni 2024. ”Det bästa med att vara röstmottagare är att träffa alla människor”, säger Roger Max, röstmottagare.

Man inomhus i korridor.

Roger Max har varit röstmottagare i både allmänna val men även under EU-val.

Som röstmottagare arbetar du i vallokalen med att hjälpa medborgare att rösta. Det innebär att du delar ut valkuvert, håller ordning på valsedlar, tar emot röster, för in dem i röstlängden och räknar rösterna på kvällen efter att vallokalen stänger.

Roger Max har varit röstmottagare under flera års tid.

– Jag har varit röstmottagare sedan 90-talet. Jag har varit med om en hel del val, både allmänna men även EU-val, säger han.

I varje vallokal finns det en ordförande och vice ordförande. De leder arbetet i vallokalen och är ytterst ansvariga för att röstmottagningen går korrekt till. Roger Max har varit ordförande vid ett flertal tillfällen.

– Under valdagen är röstmottagarna indelade i två grupper. Jag leder den ena gruppen och vice ordförande leder den andra gruppen, berättar han.

Anmälan och utbildning

Inför varje val får röstmottagare gå en fysisk utbildning på cirka tre timmar som är obligatorisk. Då går man igenom grundläggande information, men även nya saker om vad som gäller för det kommande valet.

Har du några tips på vad man kan tänka på om det är första gången man är röstmottagare?

– Det är ett stort ansvar, men det finns alltid erfarna röstmottagare som hjälper till. Jag tycker att man ska testa om man är intresserad. Det är spännande att se hur ett val går till. Var med och värna om demokratin, ge människor en möjlighet att komma och göra sin röst hörd, säger Roger Max.

Som röstmottagare får du även ersättning. Du får inte vara politisk aktiv om du ska jobba med valet. Om du är intresserad av att delta anmäler du dig via vår e-tjänst.

Röstmottagare vid val - intresseanmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Josefine Holmberg
Kommunsekreterare

Uppdaterad: