Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Mellandagarna blir en extra chans för lärande och utveckling

Perioden mellan jul och nyår är för många förknippat med ledighet och lov. I förskolan är det lite lugnare än vanligt och då finns utrymme för personalen att lära av varandra.

Peggy Gustavsson står med grön girlang som hänger i bakgrunden.

Peggy Gutsavsson är rektor på Skogsgläntans förskola och Sya förskola.

På Skogsgläntans förskola i Mantorp träffar vi Peggy Gustavsson som är rektor. Förskolorna i Mjölby kommun har öppet vardagar. Under julen är det färre barn än vanligt som går på förskolan, därför slås förskolor ihop. I år är det Peggys tur att arbeta vecka 52, något hon ser fram emot.

– Det är utvecklande att träffa personal och barn från andra förskolor. Det är ett perfekt tillfälle för oss att lära av varandra, säger Peggy Gustavsson, rektor. Dessutom blir julen ofta en tid att hinna med det lilla extra.

Med fokus på barnens språkutveckling

I kommunens förskolor går 1473 barn och förskolorna har mer än 330 medarbetare. Just nu jobbar förskolorna med extra fokus på språkutvecklande arbetssätt. Vad betyder det? Förskolans mål är att hjälpa varje barn att öka sitt ordförråd och ha roligt med ord. Barnen ska utvecklas i sitt berättande, sätta ord på sina tankar, ställa frågor, argumentera och prata med andra i många olika situationer. Detta baseras på förskolans läroplan.

– Vi jobbar mycket med leken. Det betyder att vi använder leken som metod i undervisningen, berättar Peggy och fortsätter: I förskolan ska barnen omges av ett rikt språk. Inte bara det talade språket utan även tecken och bildstöd.

En del i det språkutvecklande arbetssättet handlar också om att uppmuntra till läsning genom att varje dag läsa högt och tillsammans med barnen. Peggy berättar även om arbetet med förutsägbarhet. Det innebär att barnen ska förstå vad som ska hända under dagen och vad som förväntas av dem genom att de vuxna är tydliga. Förutsägbarhet skapar trygghet och gynnar barnens inlärning.

Fler förskollärare behövs i framtiden

Förskollärare är ett riktigt framtidsyrke, eftersom kommande års rekryteringsbehov förväntas vara stort.

– Kanske låter klyschigt men jag har verkligen världens roligaste jobb, säger Peggy. Det är inte många som får den där direkta feedbacken som vi får av barnen varje dag. Och ingen dag är den andra lik, vi har själva förutsättningar att göra dagarna väldigt varierande.

Förskolläraren jobbar med barn som är ett till sex år gamla. Och har det pedagogiska ansvaret i förskolan. Förskolläraren ska utmana barnen i deras lärande samtidigt som de jobbar mycket med att skapa trygghet. I förskolan varvas omsorg och lärande.

– Vi har ett viktigt samhällsansvar i förskolan. Förutom att skapa en trygg och lärande miljö för barnen, möjliggör förskolan för vårdnadshavare att utföra sina arbeten inom till exempel vården och polisen, säger Peggy.

Detta är en del av en reportageserie i tre delar om medarbetare i Mjölby kommun som jobbar över jul och nyår.

Uppdaterad: