Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

En jul på Änggårdens vårdboende

Många verksamheter i en kommun ska fungera dygnet runt, året om. Möt Marie Louise Lingefors som är undersköterska på Änggårdens vårdboende. Hon är en av omsorgsstjärnorna inom omsorgs- och socialförvaltningen som ser till att våra kommuninvånare får den hjälp och omsorg de behöver.

Marie Louise Lingefors är en av de många undersköterskor som jobbar under jul- och nyårshelgerna..

Marie-Louise har arbetat som undersköterska på Änggårdens vårdboende i 23 år. Under åren har det blivit några jular tillsammans med de som bor på vårdboendet.
– De är som min andra familj. Jag tycker verkligen om mitt arbete och har fortfarande mycket roligt efter så många år. Visst kan det bli lite slitigt ibland att man missar speciella tillfällen med sin egen familj och vänner, men med god planering så löser man julfirandet ändå, berättar Marie Louise Lingefors, undersköterska.
Och fortsätter:
– I vår familj har vi anpassat julfirandet lite efter hur jag arbetar och det har blivit så att uppesittarkvällen den 23 december nästan har blivit helig och nästan viktigare än självaste julafton.

Marie Louise berättar att hon tycker det är givande att arbeta på högtider och att hon som medarbetare känner sig viktig för de äldre.
– Det är ju trots allt vi som jobbar som ser till att julen blir en fin och bra tid för de äldre. En del av de boende firar jul med sina anhöriga och åker bort över jul, men många blir ju också kvar på boende. Det är för dem som vi ser till att det blir allra bästa, finaste julen som vi kan, säger hon.

Julbord och julklappsspel

På Änggården arrangeras det en stor julfest för hela vårdboendet precis innan jul. Det brukar vara olika julklappsspel och lekar samt något extra gott till kaffet. Självaste julafton firas avdelningsvis där de börjar med en julfrukost bestående av tomtegröt och skinksmörgås på vörtbröd. Till lunch serveras det traditionella julbordet.
– Till lunchen kan även anhöriga förboka och avnjuta julbordets läckerheter tillsammans med sina närstående. Eftermiddagen består av julklappsspelet. Vi får ju inte glömma Kalle Anka och hans vänners alla julhälsningar och julens extra goda godsaker till fikat. På våra demensboenden vet jag att de har en mer lugnare och mer personlig julklappsutdelning. Alla får en julklapp oavsett om man inte är hemma eller välja att inte delta i julspelet, säger Marie Louise.

Tid att umgås

För Marie Louise innebär helgarbetet att man ska umgås och att ha trevliga stunder tillsammans. Så under helgerna utförs inga tidskrävande insatser som exempelvis bostadsvård just för att medarbetarna ska få tid till att umgås med de som vi finns till för.
- Den tiden är guld värd både för mig som medarbetare och för de som bor på Änggården. Visst är det mycket som ska bakas, pyntas och fixas inför jul men brinner man för sitt arbete så känns ju ingenting jobbigt, avslutar Marie Louise.

Läs mer om att jobba inom vård och omsorg på vår sida om sommarjobb på omsorgs- och socialförvaltningen. Varför inte ansöka om sommarjobb eller extrajobb?!

Detta är en del av en reportageserie i tre delar om medarbetare i Mjölby kommun som jobbar över jul och nyår.

Uppdaterad: