Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

”Det är stor skillnad att leva och att vara vid liv.”

Under tre olika tillfällen i slutet av november har medarbetare som jobbar på våra särskilda boenden fått gå på inspirationsföreläsningen ”Leva tills man dör” med Monica Berglund.

Föreläsaren Monica Berglund står på scenen.

Monica Berglund började sin föreläsning genom en tillbakablick på hur äldreomsorgen förändrats under senaste århundradet. Allt från fattigvård, till långvård och ädelreformen till när våra lagstiftningar som Socialtjänstlagen och Hälso- och sjukvårdslagen kom.

– Vår människosyn har förändrats och hur vi ska hjälpa de äldre, tack och lov för det. Men vi behöver ändå fortsätta att jobba med att skapa en meningsfull vardag för de vi är till för. Hur skapar vi ett värdigt liv och välbefinnande för de som bor på de särskilda boendena. Samt hur jobbar vi personcentrerat med de vi möter. Det är det som min föreläsning handlar om, säger Monica Andersson, föreläsare.

Se möjligheter och förmågor hos de du möter

Det som Monica Berglund väckte till reflektion under föreläsningen var förhållningssättet till de vi möter. Att vi behöver vända saker till det positiva och lyft det som fungerar. Se till vilka möjligheter, lösningar, resurser och förmågor en boende har.

– En annan sak är vårt språkbruk. De ord och deras betydelse som vi använder spelar roll! Säger vi avdelning eller våning, rum eller lägenhet? Rond eller hembesök? Matning eller assistans vid måltid? Rapport eller planeringsmöte? Jag vill skicka med lyssnarna på föreläsningarna att fundera kring detta på sina arbetsplatser, säger Monica.

Varför görs de här föreläsningarna?
- Föreläsningarna genomförs för att sätta fokus på dem vi är till för och för att inspirera oss kring hur vi kan arbeta för att i större grad öka möjligheterna att känna välbefinnande och meningsfullhet, säger Catherine Stolfer Suneson, verksamhetschef område äldre.

Uppdaterad: