Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Niorna testar att vara gymnasieelever för en dag

Dackeskolan och Kungshögaskolan fylls under onsdag och torsdag av förväntansfulla niondeklassare. Inom kort ska närmare 390 ungdomar i Mjölby kommun göra sitt gymnasieval. För att få testa på hur det är att gå på gymnasiet görs besök på Mjölbys gymnasieskolor.

Två elever tittar mot scenen där studie- och yrkesvägledaren står.

Gymnasieskolorna har rullat ut röda mattan för att ta emot framtida elever. Det myllrar i kaffis på Kungshögaskolan när de besökande eleverna har rast, äter muffins och möter representanter från alla program på skolan.

– Vi vill visa hur kul det är gå på gymnasiet, säger Jessica Bergstrand, rektor på Kungshögaskolan. Och dela med oss av den fina gemenskap och trygghet som finns här. Skolans litenhet och lärarnas stora engagemang gör att alla blir sedda.

Blå flaggvimpel som det står Kungshöga på.
Muffins på ett bord och elever i bakgrunden.

Besökare från Mjölby, Boxholm och Ödeshög

Under programdagarna får cirka 540 elever från Mjölby, Boxholm och Ödeshög möjlighet att besöka programmen som de är mest nyfikna på. Eleverna hade valt två program var att besöka under dagen för att få en inblick i hur det är att gå på gymnasiet.

Blå flaggvimpel som det står Kungshöga på.
Tre elever står vid en bord och pratar med lärare. I bakgrunden syns en roll up med texten: din framtid börjar här.

Test av yrken på Dacke

På Dackeskolan får besökande elever testa på olika aktiviteter inom de yrkesförberedande programmen. På scen står studie- och yrkesvägledaren Natalya och intervjuar tidigare elever om deras upplevelse av studietiden och hur det är att börja jobba efter studenten.

– Programdagarna är en viktig aktivitet för eleverna i årskurs 9, berättar Jessica Hallberg, rektor på Dackeskolan. Vi vill underlätta valet, och det är viktigt för oss att tidigt bygga relationer med blivande elever.

Vanliga frågor och svar

Ska du välja gymnasium under nästa år? Här har vi samlat de vanligaste frågorna med svar (FAQ) inför gymnasievalet: Vilken gymnasieskola ska jag välja?

– Det jag vill säga till alla nior som ska välja gymnasium snart är: välj någon av Mjölbys gymnasieskolor, ni kommer inte att ångra er. Vi ses i höst! Avslutar Jessica Bergstrand, rektor på Kungshögaskolan.

Uppdaterad: