Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Årets seniorkock arbetar som kock på Bokens kök i Mjölby

Den 31 oktober utsågs Ann-Margreth Lindén till årets seniorkock 2023 av White Guide som är arrangör för den nationella mattävlingen. Galamiddagen hölls på restaurang Inspira i Lund där det bjöds på god mat, festligheter och givetvis en prisutdelning. Vinsten visade sig vara en inspirationsdag på Electrolux kök och ett välförtjänt diplom.

Årets seniorkock 2023 med blommor och diplom

Det var i augusti som Ann-Margreth Lindén fick besked om att hon var en av fem finalister från hela Sverige som blivit uttagen till finalen av årets seniorkock 2023. Trots sina 40 år i branschen och runt 30 års erfarenhet av kockyrket tyckte Ann-Margreth ändå att det var både roligt, spännande och nervöst innan tävlingen startade.

- Vi fick två timmar på oss i finalen att laga våra två maträtter som sedan bedömdes av juryn. Två timmar går fort så det var bara att fokusera på maten och ge järnet, berättar Ann-Margreth.

Nervositeten släppte när tävlingen väl var igång och Ann-Margreths prestation gav henne som bekant titeln årets seniorkock 2023.

Finalrätterna

Dagen innan avresan och tävlingen i Lund fick deltagarna veta vilken hemlig rätt som skulle tillagas, det var kåldolmar med twist. Ann-Margreth serverade sina kåldolmar med en gräddsås, skivade äpplen av olika sorter som stektes tillsammans med salladslök och kryddades med timjan och sirap.

Sedan hade de fem finalisterna var sin planerad rätt som även den skulle tillagas på plats. Här tävlade Ann-Margreth med persiljebiffar med dijonsenap, öl och buljongkokt potatis från Skänninge, en sås på smetana, dijonsenap och saltgurka från Kinda, olika sorters morötter från Skänninge som kokades och som sedan fick lite brynt smör över sig. Till det serverades picklad rödlök.

den vinnande maträtten i årets seniorkock 2023 är persiljebiffar med dijonsenap

Bokens kök

Nu har det gått några veckor sedan finalen avgjordes och Ann-Margreth är tillbaka i köket på Boken i Mjölby, där hon tillsammans med sina kollegor lagar och serverar måltider till matgästerna på äldreboendet. Ann-Margreth började sin karriär som kökselev 1983 och jobbade sig vidare uppåt för att sedan utbilda sig till kock på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping.

Ann-Margreth började arbeta i Bokens kök 2019 och hon älskar sitt jobb då hon får stor frihet och möjlighet att använda sin kreativitet till att skapa måltider som tilltalar gästerna.

- Att få experimentera i köket är verkligen jätteroligt och väldigt utvecklande. Våra matgäster är väldigt nöjda och uppskattar maten vi tillagar och det är såklart otroligt roligt när de kommer fram till oss och berättar det för oss, det värmer. Jag älskar mitt jobb, säger Ann-Margreth.

På Boken lagar Ann-Margreth och hennes kollegor 360 portioner mat varje dag. De känner att maten tas emot väl och uppskattas av de boende, som även får vara med och påverka matsedeln i den mån det är möjligt.

- Det är viktigt att de som ska äta maten även känner sig delaktiga i planeringen och det får de göra genom det som kallas för måltidsrådet, berättar Ann-Margreth.

Måltidsrådets representanter kommer med idéer och förslag på maträtter till måltidspersonalen som också finns representerade i rådet för att diskutera kring både maten, miljön, lyssna till de boendes önskemål och svara på frågor.

Viktigt med glädje i köket

Det vardagliga arbetet på Boken har inte förändrats efter att de numer har årets seniorkock som kollega. De har precis lika roligt som vanligt inne i köket och i serveringen, säger Ann-Margreth.

På Boken lagas det mycket husmanskost. Utmaningen här är att hitta nya sätt att servera måltiden på och fokusera lite extra på goda tillbehör och få gästerna att längta till maten. På helgerna serveras det extra god och festlig mat, plankstek är en favorit hos de boende på Boken. Allra roligast tycker Ann-Margreth det är när hon får laga nya maträtter som de inte gjort tidigare och experimentera fram smaker och presentera maten för gästerna på ett fint och tilltalande sätt.

Ett exempel på en ny maträtt som de boende bjöds på för ett tag sedan är Krabbelurer, fluffiga plättar som smakar som en blandning av sockerkaka och amerikanska pannkakor. Det blev väldigt uppskattat. Det finns många bra och roliga saker att lyfta från Bokens kök. Exempel på vad som uppskattas av de boende är när köket ordnar med hotellfrukost för sina gäster, eller när det dukas upp med tallrikar, glas, servetter och alla gör sig redo för en festlig Nobellfest.

Anpassad mat

På Boken tillagas även mat till de gäster som har svårt för att tugga och svälja, det kallas för grov paté och timbalkost. Det är viktigt att även de måltiderna är tilltalande för ögat, innehåller mycket näring och att de har rätt konsistens. Ann-Margreth och hennes kollegor har gått en kurs där de fick lära sig att gjuta den passerade maten i formar, då kan de till exempel få så det ser ut som en korv för ögat fast konsistensen är mer som en pannacotta.

- Det är en viktig del i vårt arbete att även den konsistensanpassade maten inte bara ska smaka gott, den ska också vara tilltalande för ögat då utseendet spelar en stor roll och till viss del även påverkar smaken. Formarna vi använder oss av gör att upplägget på tallriken ser snyggt ut, säger Ann-Margreth.

Önskeveckor

Framöver hoppas årets seniorkock kunna erbjuda önskeveckor för de boende på Boken. Redan idag finns måltidsrådet där alla avdelningar på boendet är representerade, så det finns en liten tanke om att framöver få skapa en hel veckomeny med bara önskade måltider. En annan önskan och förhoppning som finns hos Ann-Margreth är att en dag kunna få laga mat på varje enskild avdelning och på så vis skapa en mer hemtrevlig känsla, då matdoften sprider ut sig på alla våningsplan där våra matgäster bor. Då aktiveras deras luktsinne lite mer och de längtar förhoppningsvis ännu mer till matstunden.

Uppdaterad: