Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Skolfastigheter på agendan vid studiebesök från Italien

Under onsdagen fick Mjölby kommun besök från Italien. Temat för besöket är Mjölby kommuns byggprocess av skolfastigheter, från behov till genomförande. Besöket är en del av nätverket SERN.

Gruppen reste från provinsen Parma till Östergötland för att få lära sig mer om hur svenska kommuner arbetar med underhåll och nybyggnation av skolfastigheter. Besökarna jobbar själva med skolbyggnationer och fastighetsförvaltning.

Representanter från samhällsbyggnadsförvaltningen och utbildningsförvaltningen tog emot besöket och presenterade hur kommunen jobbar med planering, underhåll och byggnation av skolbyggnader.

– Mötet handlar om att dra lärdom från varandra och det känns viktigt att vi får dela med oss av vår kunskap och erfarenhet på området. Italienska delegationen visade stort intresse för vårt arbetssätt och hade många spännande frågor, berättar Viktor Broomé, fastighetschef.

Ömsesidigt lärande

De italienska gästerna delade med sig av sina egna erfarenheter och utmaningar inom skolbyggnation. Utbyte av erfarenheter skapade en ömsesidig förståelse för de olika kontexter och behov som finns i Mjölby och Parma.

– Genom att lära av varandra kan vi ständigt förbättra våra metoder och skapa ännu bättre lärmiljöer för våra elever, säger Mikael Dahlqvist, lokalsamordnare på utbilningsförvaltningen.

Under sitt besök i Östergötland har gruppen också varit i Motala, Linköping och Norrköping.

Vad är SERN?

SERN (Sweden Emilia Romagna Network) är ett nätverk för samarbete och för att dela erfarenheter mellan norra och södra Europa, med fokus på relationen mellan Sverige och Italien. Syftet är att vara en drivkraft för ett mer inkluderande, hållbart och digitaliserat samhälle.

Cecilia Burenby, kommunstyrelsens ordförande, är ordförande för SERN fram till och med 2025.

Du kan läsa mer om Mjölby kommuns internationella arbete här: internationellt arbete.

Uppdaterad: