Publicerad:
Här får barn och unga vara kreativa: ”Vi är till för alla”
På Kulturskolan i Mjölby får barn och unga släppa loss sin inre kreativa sida. Här kan man spela instrument, måla, prova på drill, dans, musik- och filmproduktion.
Kulturskolan började som en musikskola i Mjölby 1972.
– När jag var ny chef 2007 fick jag uppdraget att forma om det till Kulturskolan, säger Tina Herrgårdh, enhetschef Kulturskolan i Mjölby.
Redan i tidig ålder får unga i kommunen inblick i Kulturskolans värld. I förskoleklass besöker de skolor och försöker skapa intresse. För den som vill finns det möjlighet att gå kvar tills man är 20 år. I dagsläget har Kulturskolan i Mjölby cirka 630 unika elever, med 690 upptagna platser då en del går mer än ett ämne.
I år fick Kulturskolan mer pengar av kommunen för att nå ut bredare till nya målgrupper. Det utvecklades till de nya utbildningarna digital musik- och filmproduktion. Inom dessa kan elever prova på elektronisk musik, filma och redigera, göra 3D-modellering och VR.
– Tanken är att väcka kreativiteten. De som är intresserade kommer att kunna kombinera programvaror som man använder i spel och applicera dem för att göra film. Det blir som hybriddataspel och film, säger Sasa Jovicic, lärare i digital musik- och filmproduktion.
De nya utbildningsformerna har funnits sedan augusti i år. En del av undervisningen sker i Kvarnparken i Mjölby som kommunen fick tillgång till under hösten.
– Vi har byggt en danssal, målat om, bytt till dansmatta och även satt in speglar, säger Tina Herrgårdh.
Musikterapi anpassad skola
Kulturskolan erbjuder även musikterapi i två olika former. Den ena riktar sig till de som går på anpassad skola och har en funktionsnedsättning, antingen kognitiv eller kroppslig.
– Man kanske inte har så lätt att spela på vanliga instrument. Vi har en pedagog som gått utbildning i hur man förenklar undervisningen. Man får mycket hjälp och spelar kanske på några strängar istället för alla. Vi är till för alla och vill att alla barn och unga ska ha en möjlighet att vara hos oss, säger Tina Herrgårdh.
Den andra formen är funktionsinriktad musikterapi. En metod för att utveckla funktioner, både kroppsliga och mentala.
– Om en elev sitter i rullstol och har tillgång till trummor så sitter pedagogen bredvid vid pianot. Läraren spelar delar ur ett utvecklat system med olika musikaliska koder. Vissa mönster i musiken finns starkt i oss och om inte de mönstren stämmer får eleven en stark vilja att reagera, genom att exempelvis spela på en trumma.
Uppskattat hos kommuninvånarna
Kulturskolan anordnar flera återkommande evenemang under året. I december har de en julkonsert där alla verksamheter är med. Under våren har de en rekryteringskonsert där de bjuder in årskurs 1 och 2 samt anpassad skola för att locka fler intresserade.
– Vi sätter ihop en liten musikal. Alla kommer till kulturscenen i Mjölby där vi presenterar vilka instrument och ämnen vi har.
De har även öppet hus i mars där besökarna får prova på alla deras ämnen. På nationaldagen den 6 juni är det Kulturskolans dag och de är en del av kommunens nationaldagsfirande. Kulturskolan är uppskattad bland kommunens invånare.
– Vi känner mycket stöd. Mjölby anses vara en musikstad med anor ända från 1800-talet, säger Tina Herrgårdh.
Kulturskolan finns även med i kommunens vision: Kulturskolan erbjuder utbildningar med både bredd och spets och är en av de bästa i landet.
Mer information
Kontakt
Uppdaterad: