Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Nu byggs framtidens laddplats för tung trafik – ChargeLab Mjölby

Idag, onsdagen den 27 september, togs första spadtaget för ChargeLab Mjölby – den laddplats som Tekniska verken och MSE, i samarbete med Scania och Mjölby kommun, kommer att uppföra vid det strategiska läget Mjölby Västra trafikplats. Målet är att bli en av Europas första laddplatser för tung trafik med den nya MCS-standarden, Megawatt Charging System. ChargeLab Mjölby blir också bli en pilot för innovation och utveckling vad gäller smarta elnät.

– Det känns fantastiskt bra att sätta spaden i backen för ett projekt som är så viktigt, både för transformationen av transportsektorn och för våra framtida elnät – ChargeLab Mjölby kommer att bli en plats där vi både driver utveckling och skapar klimatnytta, säger Michael Fahlström, vd för MSE (Mjölby-Svartådalen Energi) och affärsområdeschef Värme och kyla på Tekniska verken.

MSE, Tekniska verken, Mjölby kommun och Scania berättar om eventet på scen.

MSE, Tekniska verken, Mjölby kommun och Scania presenterade projektet.

– Vi har ett fantastiskt logistikläge och det här ligger helt i linje med vårt klimatarbete, så självklart vill vi vara en del i denna förändring, säger Cecilia Burenby, kommunstyrelsens ordförande i Mjölby kommun.

Den pågående transformationen av transportsektorn är avgörande för att minska utsläppen av koldioxid. Elektrifieringen ger positiva klimateffekter om den ersätter fossila drivmedel. Med ChargeLab Mjölby satsar Tekniska verken och MSE tillsammans med Scania och Mjölby kommun på ny teknik som även gör stor nytta för klimatet.

Vit eldriven lastbil

En eldriven lastbil var på plats.

– Publik laddning är en avgörande pusselbit för elektrifiering av tunga fordon och framförallt de långväga transporterna. Vi ser positivt på att kunna engagera oss i dessa typer av projekt för att driva på omställningen och dra lärdomar om vilka lösningar som passar våra kunder, säger Magnus Höglund, Head of Charging Solutions and Infrastructure, Scania.

Detaljplan över chargeLab området visas upp på tryckt duk

Skiss över laddningsområdet visades upp.

Container med titeln ChargeLab Mjölby visas upp

– ChargeLab Mjölby utgör en viktig del av Tekniska verkens och MSE:s utveckling mot ett smart elnät. Att bygga den här anläggningen ger kunskap som behövs för att ta fram nya lösningar och hålla takt med elektrifieringen säger Fredrik Hansson, senior affärsutvecklare och projektledare för ChargeLab Mjölby, Tekniska verken

ChargeLab Mjölby planeras öppna i juni 2024, och då ha upp till åtta laddstationer med dagens CCS-standard samt två stationer för pilotaktiviteter med den nya MCS-standarden. När MCS-standarden blir tillgänglig kommer dessa stationer stå redo att tas i bruk.

ChargeLab Mjölby

Den kraftfulla transformationen av transportsektorn och tydliga utvecklingen mot hållbar infrastruktur ställer allt högre krav på expertkompetens och samverkan. ChargeLab Mjölby skapas tillsammans med Scania, Mjölby kommun och Mjölby-Svartådalen Energi AB (MSE), där Tekniska verken står som ägare, Scania som laddoperatör, MSE drar fram nätet och Mjölby kommun upplåter marken. När laddplatsen tas i bruk i juni kommer Bixia att ansvara för driften.

Med sitt strategiska läge 4,5 timmars körning från kontinenten blir laddplatsen vid Mjölby ett naturligt stopp för den obligatoriska rast som yrkeschaufförerna i den tunga vägtrafiken måste ha efter 4,5 timmars körning – ett optimalt ställe för att ladda sitt fordon.

Uppdaterad: