Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Europeiska mobilitetsveckan

Den 16-22 september är det dags för Europeiska mobilitetsveckan. Under veckan uppmärksammar Mjölby kommun hållbara transportsätt.

Under veckan anordnas aktiviteter runt om i kommunen.

Tisdagen den 19 september klockan 13.15-14.30 är det digital föreläsning om elbilsladdning för företag. Läs mer och anmäl dig på Linköpings kommuns webbplats, Energi- och klimatrådgivning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Torsdagen den 21 september finns vi på plats på Mjölby resecentrum för att uppmärksamma dig som reser hållbart i vardagen. Vi bjuder på musik, frukostkaffe och en fralla.

– I Mjölby kommun är det många som pendlar in och ut ur kommunen till arbete. Vi har goda möjligheter att arbetspendla till fler närliggande kommuner, säger Åsa Carlberg, hållbarhetsstrateg.

Söndagen den 24 september är det Huljedagen. Alla som väljer att ta cykeln istället för bilen får en present, det finns möjlighet att få en mindre gratis cykel. Med hjälp av två lokala konstnärer skapar vi en –pimp my bike station- där du får hjälp att pimpa och piffa upp din gamla cykel.

Europeiska mobilitetsveckan (European Mobility Week) är ett europeiskt initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter.

Geodomen- klimatfilmvisning på Blåklintsskolan

Förra veckan anordnades en klimat-filmvisning på Blåklintskolan i ett samarbete mellan SMHI, visualiseringscenter, Länsstyrelsen och Östergötlands kommuner.

Nio klasser på högstadiet fick möjlighet att titta på film och diskutera i efterföljande klimatworkshops ihop med kommunens hållbarhetsavdelning. Filmen visades i en uppblåsbar Geodom där filmen projiceras i taket på domen och deltagarna tittar på filmen liggandes på golvet. Filmen visar med hjälp av visualieringar människans påverkan på klimatet och vilka utmaningar vi står inför i att minska våra utsläpp samt att anpassa oss till ett förändrat klimat.

På morgonen var även en grupp politiker från beredning för attraktiv livsmiljö på plats Blåklintsskolan och såg filmen med efterföljande diskussioner om hur Mjölby som kommunorganisation arbetar med minskade utsläpp och klimatanpassning.

Personer som ligger ner och tittar på en stor jordglob på en skärm.

Förra veckan anordnades en klimat-filmvisning på Blåklintskolan i ett samarbete mellan SMHI, visualiseringscenter, Länsstyrelsen och Östergötlands kommuner

Kontakt

Åsa Carlberg, hållbarhetsstrateg
E-post: asa.carlberg@mjolby.se

Ann-Christin Nilsson Cedermo, energi- och klimatrådgivare
E-post: ann-christin.nilsson-cedermo@mjolby.se

Uppdaterad: