Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Bibliotekarie från Skänninge skapar hyllningsverk för Svensk damfotboll vid Gamla Ullevi

Konstverk föreställande tre fotbollsspelare som håller upp en gyllene boll tillsammans. Bollen vaktas av 3 urdjur.

Camilla Akraka jobbar bland annat som bibliotekarie på biblioteket i Skänninge. Utöver detta är Camilla Akraka konstnär och har tillsammans med hennes konstnärskollega, Linnéa Jonsson blivit utvalda för att skapa en permanent gestaltning som kommer att pryda entrén till Gamla Ullevi i Göteborg.

Verket, som har fått namnet "Urd, Skuld och Verdandi – nornornas port" kommer att invigas nästa år och är en hyllning till damfotbollen.

- Det känns ärofyllt att vårt förslag, Linnéa Jonssons och mitt, skall utgöra en plats utanför Gamla Ullevi för hyllning till svensk damfotboll, säger Camilla Akraka.

Uppdraget, som syftar till att uppmärksamma damfotbollen i Sverige och stärka dess gemenskap, glädje och kamp, har resulterat i en imponerande tredelad skulptur. I mitten av verket vilar en guldskimrande fotboll, som symboliserar damlandslagets framgångar och bedrifter. Denna boll hålls upp av tre fotbollsspelare som sträcker armarna uppåt och möts i mitten. Bollen vaktas av tre mindre figurer, ett slags urdjur eller väsen.

Bollen i konstverket vaktas av 3 urdjur eller väsen

Verket bär med sig referenser till nordisk mytologi, där "Urd, Skuld och Verdandi" är namnen på tre ödesgudinnor, nornor, som representerar öde/dåtid, framtid och nuet.

- Uppdraget var att lyfta gruppens gemenskap, glädje och kamp inom damfotbollen. Det var också att framhålla damfotbollens betydelse historiskt, nu och framåt i tiden. Vi har därför valt att göra ett verk som är en plats att vistas i och kring, snarare än något man betraktar vid sidan av.

Verket är en tredelad port som blir som både en visuell och fysisk gestaltning av intersektionalitet. Där intersektionalitet kan ses som ett sätt att undersöka hur olika maktordningar samspelar i olika sociala situationer och sammanhang. Vi hoppas att många vill vistas i och kring porten och bidra till att göra den till det epicenter för kraft och gemenskap som den symboliserar, berättar Camilla Arkara

"Urd, Skuld och Verdandi – nornornas port" kommer att vara en permanent påminnelse om damfotbollens betydelse och styrka.

Kontakt

Projektledare
E-post: macarenadusant@gmail.com

Processledare,Göteborg Konst
E-post: claudia.schaper@kultur.goteborg.se

Uppdaterad: