Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Stölder inom hemtjänsten

Under sommaren har det förekommit stölder hos äldre personer som har hemtjänstinsats från omsorgs- och socialförvaltningen. Det handlar om ett tiotal kunder som blivit drabbade. Stölderna har polisanmälts.

Det är under sommaren som stölderna har hänt. Det som blivit stulet är kontanter, men även andra värdesaker som till exempel smycken.

– Jag beklagar att detta hänt och jag har största respekten och förståelsen för att det känns olustigt när sånt här händer, dessutom i sitt eget hem. För oss är det viktigt att de vi möter och ger stöd till känner trygghet och förtroende för oss igen, säger Petra Stämneryd, verksamhetschef inom hemtjänsten i Mjölby kommun.

Så fort samtal kom in till verksamheten om stölderna så polisanmäldes händelserna och låsloggar till kundernas dörrar har begärdes ut för att utläsa ett mönster. Dessa låsloggar tillsammans med andra observationer och samtal ledde fram till att två sommarvikarier har stängdes av från sina tjänster. I utredningsarbetet har både säkerhetsavdelningen och HR- och löneavdelningen varit involverade.

– För oss är det viktigt att stötta hemtjänsttagarna i dessa situationer, så de kan bygga upp förtroende för oss igen. Vi har haft samtal med medarbetare, där vi bland annat lyfter kommunens värdegrund. Vi pratar också om hur vi arbetar gentemot våra kunder. Det är en speciell arbetssituation eftersom vi är hemma hos personer i deras hem. Mycket handlar om bemötande och förtroende, säger Petra Stämneryd.

Uppdaterad: