Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Studiebesök från Italien fick veta mer om vår äldreomsorg

Under torsdagen kom en delegation från Italien till Mjölby. De besökte Bokens vårdboende, mötesplats Zenit och dagen avslutades med besök i stadshuset. Temat för hela besöket är äldreomsorg och välfärdsteknik.

Mellan den 21-25 augusti så besöker en grupp från Italien Östergötland. Det är Linköpings kommun som är värd för besöket och under torsdagen kom gruppen till Mjölby.

Bilden visar personerna som kom på besök från Italien.

Det var 18 personer som kom till Mjölby för studiebesök om äldreomsorgen. Första besöket var på Bokens vårdboende.

– Det var ett givande besök både för de som kom från Italien men även för oss som får berätta om hur vår välfärd fungerar. Vi är stolta över vår vård och omsorg, säger Lars-Åke Pettersson (M) som inledde dagen med att berätta om Mjölby kommun.

Bild på besökarna från Italien när de lyssnar på föredrag.

Lars-Åke Petterson (M), 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen berättade om Mjölby kommun.

Fokus på äldreomsorgen

Gruppen som kom på besök arbetar med äldreomsorg i Italien. Besöket hade under alla dagarna fokus på det svenska välfärdssystemet och digitalisering.

– Vi berättade om hur välfärden ser ut i Mjölby. Alltifrån hur det fungerar när man ansöker om stöd och hjälp till hur det ser ut på ett vårdboende och vilka aktiviteter som görs där. Även hur vi i Mjölby arbetar med att erbjuda en aktiv vardag när man blir äldre. De fick också föredrag om hur vi arbetar med demensvård samt om vårt förebyggande arbete för äldre, berättar Catherine Stolfer Suneson, verksamhetschef inom området äldre.

Besökarna från Italien besöker en matsal på en avdelning i Bokens vårdboende.

Besökarna fick hälsa på hos en av de som bor på Bokens vårdboende och även titta på hur gemensamma matsalen ser ut på en avdelning.

Debora Bertozzi och Claudio Pedrelli var två av de italienska besökarna.

– För oss var det spännande att komma till Mjölby utifrån dess storlek och höra hur kommunen jobbar där, för vi kan jämföra det med hur vi har det hemma, säger Claudio Pedrelli, som är socialsekreterare.
– Det var extra roligt att få komma in i ett vårdboende och se hur en lägenhet ser ut. Vi tar med oss många innovativa lösningar tillbaka hem, säger Debora Bertozzi, som är chef inom äldreomsorgen.

Aktiv vardag för seniorer

Efter god sopplunch med nybakat bröd på Boken som tillagats i köket på vårdboendet, så begav sig gruppen till mötesplatsen Zenit. I Mjölby kommun finns tre mötesplatser och Zenit är en av dessa.

– Vi berättade om vad biblioteket kan hjälpa till för att äldre ska få en aktiv vardag och stimulerande fritid. Exempelvis digitala hjälpmedel, bokleverenser vi gör hem till äldre och våra guidade turer på biblioteken, säger Anya Feltreuter, bibliotekschef.

– Och jag berättade om våra satsningar inom kultur för äldre, där vi jobbar mycket med att få unga och äldre att mötas. Jag pratade även om mötesplats Zenit som är unik i Sverige, där besökarna som kommer hit är de som bestämmer innehållet för dagen. Det är vår fritidsgård för 65+, avslutar Lena Lindgren, kulturstrateg.

Det är utifrån vårt internationella arbete där nätverket SERN är en del som gruppen kom på besök. SERN Länk till annan webbplats. är ett nätverk där främst Sverige och Italien, men även andra europeiska länder, samarbetar kring frågor som utbildning, miljö, hälsa, social inkludering och regional utveckling. Nätverkets drygt 60 medlemmar är kommuner, regioner och andra organisationer i Sverige och Italien. Cecilia Burenby, kommunstyrelsens ordförande, är ordförande för nätverket.

Uppdaterad: