Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Turista i Skänninge

Skänninge är en mysig stad att besöka. Bara strosa runt i den fina miljön, fika och besöka något museum. För den historieintresserade finns det mycket att fördjupa sig i. Charmiga små hus, kullerstensgator kantade med stockrosor och mysiga små trädgårdar gör att man gärna dröjer sig kvar.

Små gamla hus med stockrosor framför.

Turistbyrån ligger centralt på Stora Torget och delar lokal och personal med biblioteket. Dit kan man gå för att få tips om utflykter i området. I turistbyrån arbetar Sandra Eklund som bibliotekarie och turismsamordnare. Hon berättar att hit kommer boende i Skänninge eller de som har sommarhus här och en hel del turister.

Sandra Eklund framför bokhyllor i biblioteket.

– Jag älskar att jobba här. Jag gillar den mysiga miljön och det historiska. Det bästa med Skänninge är alla engagerade människor – de företagare, föreningar och boende som arrangerar dagar då alla samlas, som julmarknaden, Birger Jarl-dagen, Lindbladsdagen, och Skänninge Marken – som är en tradition från medeltiden då Skänninge var en inflytelserik och livfull stad. Föreningen Skänninges bästa och Bjälbo Skänninge guideförening till exempel, gör bra saker för Skänninge.

Pendeln stannar i Skänninge och sedan är det mesta nära. Mycket av det som finns att se når man till fots. Och här finns mycket att utforska.

– Det är många historieintresserade som besöker Skänninge. Rådhuset och de tre museigårdarna i gamla Skänninge är väl värda ett besök. Det är ett jättefint område att ta med sig en picknickkorg och strosa runt i. Det är S:ta Ingrids Gille, Skänninges hembygdsförening, som sköter utställningarna.

Skänninge Rådhus stadsmuseum är en bra utgångspunkt för att skapa sig en bild av stadens historia. Den gamla delen av Skänninge ligger sedan bara en tvärgata bort från turistbyrån och rådhuset.

Katt framför en gammal vagn fylld med blommor.

Sandbergsgården är en 1700-talsgård med kulturminnesmärkt trädgård med gamla fruktsorter och blommor.

Gamla röda hus med rosor och en grusplan framför.

Sjölingården är ett museicafé där man kan dricka sitt kaffe omringad av historiska föremål.

Gammal byggnad där det står "skolmuseum på".

I Axbomsgården kan man uppleva hur skolmiljöer från 1800- och 1900-tal såg ut. Utanför skolmuseet finns också en örtagård.

Vill man ta en något längre promenad kan man besöka Bjälbo kyrka och hospitalsruinen där leprasjuka vårdades under medeltiden.

Stenvalvsbro inbäddad i grönska.

Man kan också sitta och vila i Linbladsparken som ligger vackert nere vid ån och beundra perennplanteringarna och den gamla stenvalvsbron.

Tips på fler saker att göra finns på Visit Mjölby

Uppdaterad: