Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Sommarkul i Prästgårdsliden

Under sommaren finns en rad lovaktiviteter för unga i kommunen att besöka. Under en av de första, i Prästgårdsliden, var det hög energinivå med barn med benen fulla med spring och skutt.

En uppblåsbar hinderbana med en kö med barn och vuxna som väntar på sin tur.

Även kön var ett tillfälle att umgås och ha kul.

Att regnet stundvis öste ner var inget som bekymrade barnen. Kön till den uppblåsbara hinderbanan fylldes på ändå. Det fanns även andra aktiviteter där man kunde få prova golf, armbrytning och att köra med radiostyrda bilar. Fritidsbanken var på plats och lånade ut utrusting för fartfyllda åk i skejtparken. Det fanns också möjlighet att utmana varandra i en ”mästarutmaning”.

Händer som håller i inlines vid lådor med inlines och hjälmar.

Fritidsbanken hade hjälmar och inlines för utlåning.

Skapa sommarlovsminnen

Eva Ledin är handläggare på Mjölby kommun och arbetar bland annat med att samordna aktiviteter för barn på sommaren.

– Vi tycker de är jätteviktigt att barnen har något att göra på sommaren. Det är långa veckor för många som inte kommer inte iväg någonstans på lovet. Här får de en upplevelse lite utöver det vanliga än vad vardagen har med sig när de kommer tillbaka till skolan i höst.

Två glada personer som pratar framför den uppblåsbara hinderbana med människor i bakgrunden.

Eva Ledin i samspråk med en av fritidsledarna.

Det är andra året som sommarkul är igång. Konceptet kommer även till Mantorp, Skänninge och Gästisparken i sommar. Föreningarna och deras aktiviteter är lite olika från vecka till vecka.

– Det stora dragplåster är den uppblåsbara hinderbanan som lockar till mycket rörelseglädje för både barn och vuxna, sedan kompletterar vi med andra aktiviteter. Vi samordnar med våra fritidsgårdar så det är personal därifrån som är på plats och så har vi föreningar som ordnar roliga saker att göra.

Hon berättar att mycket av det de gör bygger på rörelseglädje.

– Vi älskar att hålla på med rörelserika aktiviteter och att man gör saker ihop. Vi vill få fler barn fysiskt aktiva, det är jätteviktigt. De är ofta alldeles för stilla och tittar in i mobilerna och så. Det är värdefullt om de får släppa den en stund. Här tänker inte på att de rör sig för att det är så roligt.

En rad med skor i gräset och bara fötter.

Skolöst gällde i hinderbanan.

Paraplyn och skor fick vänta i gräset

Ella är en av dem som har testat hinderbanan.

– Det var jättekul, jag skrattade jättemycket. Det gjorde inget alls att det regnade men strumporna är blöta.

Mamma Fatima höll med.

– Efter all denna värme är det faktisk bara skönt med regn. Vi har haft väldigt roligt, det är någon som inte riktigt vill gå hem säger hon med ett skratt.

Se fler saker att göra på lovet

Uppdaterad: