Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Midsommarfest på Veta hembygdsgård

Montage av två bilder. Den första visar gröna björklöv i förgrunden och ett gäng seniorer i bakgrunden som äter sillunch. Andra bilden visar på en rullator-parkering utanför.

Under onsdagseftermiddagen samlades ett hundratal seniorer för midsommarfest på Veta hembygdsgård! Alla som bor på något av Mjölby kommuns fyra trygghetsboende eller som är besökare på någon av våra mötesplatser var välkomna.

Det var första gången kommunen arrangerade något liknande. Några hade tagit sin bil ut till Veta medan de andra fick åka buss ut till hembygdsgården. Eftermiddagen började med sillunch på en björkprydd dansbana till musikunderhållning av Harald och Rolf på dragspel, piano och sång.

– Det här är viktigt för våra seniorer. Att få uppleva en härlig midsommarfest och träffa gamla bekanta, det främjar välbefinnande och de får ett socialt sammanhang, berättar Therese Granstam, enhetschef för trygghetsboenden och mötesplatserna.

Idéen kom efter ett studiebesök

Idén till midsommarfesten kom från en trygghetsvärd på Vifolka trygghetsboende efter ett studiebesök med rundtur på Veta hembygdsgård förra året.

– Detta är toppen och det är jättebra ordnat. Det ger mycket att få komma ut så här gemensamt. Jag tycker Mjölby kommun gör som många bra saker för oss seniorer, och då jämför jag med andra kommuner, säger Kerstin som brukar besöka mötesplatsen Tunet, hennes andra hem som hon själv säger.

– Maten har varit jättebra, allt är jättebra. De har ordnat det så bra med musikunderhållning och lotteri också, säger Eva, som också ofta besöker mötesplatsen Tunet.

Montage av två bilder. Den första visar en midsommarstång i förgrunden och seniorer i bakgrunden. Den andra visar musikerna i förgrunden och seniorer som äter sillunch i bakgrunden.

Frivilliga i föreningen Veta hembygdsgård hjälpte till

Veta hembygdsförening som är en ideell verksamhet hjälpte till med att göra upplevelsen till något extra genom vackra blommor och dukar på borden inne i dansbanan. Och så förstås alla 120 silltallrikar som frivilliga i föreningen förberett inför servering.

– Vi går till mötesplatsen Hatten lite då och då, men det är första gången vi är med på något sådant här, säger Rune som är här med sin fru. De har tagit sin egen bil hit.

– Vi tycker det här är jättebra, så fint ordnat med mat och kaffe, fyller Solveig i.

Efter sillunchen blev det lotterier, kaffe och den speciella Vetakakan. Den är framröstad av medlemmarna som Veta hembygdsgårds egen kaka – bara ett fåtal vet om receptet! Himmelskt god!

Uppdaterad: