Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Studieframgång belönas när elever från grundskolan och gymnasiet tilldelas stipendier

Utbildningsnämndens ordförande Gun-Inger står framför grönska med diplom i handen. 

Gun-Inger Andersson, utbildningsnämndens ordförande, med diplom som delas ut till stipendiater under fredagens skolavslutningar.

Under fredagens skolavslutningar runt om i Mjölby kommun belönas 22 elever i årskurs nio, två elever i anpassad grundskola och tre gymnasiestudenter med stipendier för sina utmärkta studieresultat och prestationsförbättringar.

Stipendiaterna i grundskolan belönas med 1000 kronor i stipendium och gymnasiestudenterna belönas med 5000 kronor i stipendium. För årskurs nio ges stipendium till de elever som har högst betyg och till de elever som har stört prestationsförbättring sedan årskurs åtta.

– Genom att belöna goda studieresultat vill vi uppmuntra och motivera alla elever att sträva efter sina bästa möjliga prestationer. Dessa stipendier är ett erkännande av deras hårda arbete och ett sätt att fira deras framsteg, berättar Gun-Inger Andersson, utbildningsnämndens ordförande.

Under 2022 beslutades en ny riktlinje för utbildningsförvaltningens stipendier. I år är andra gången de delas ut på detta sätt.

Tre stipendiater i gymnasiet

Gymnasiet har vanligtvis två stipendiater men i år delas tre stipendier ut då eleverna med högst betyg på studieförberedande program har exakt samma höga resultat, nämligen 19,9 i jämförelsetal. Det betyder att båda eleverna har A i alla ämnen förutom ett där man har B.

– Det är en otrolig prestation, som är resultatet av hårt arbete, säger Jessica Bergstrand, rektor på Kungshögaskolan och fortsätter: vi är väldigt stolta över att ha elever med så höga resultat på Mjölby gymnasium!

Vi önskar alla elever en glad sommar

Idag får nära 4000 elever sommarlov och cirka 200 elever tar studenten från Mjölbys grund- och gymnasieskolor.

– Sommaren är möjligheten till värme och egen tid. Låt den också vara en tid då du tänker tillbaka på allt bra du gjort, kanske roliga stunder med kompisar och familjen, din egen känsla när du lyckades med något som var svårt och som gör dig stolt, säger Christer Lordh, utbildningschef. Vi är alla bra, kanske inte på samma saker, men tillsammans är vi framtiden. Ha en riktigt skön sommar!

Antal stipendiater per skola

Antal stipendium per varje skola motsvarar två per avgångsklass. Stipendierna ges till skolans bäst presterande elever inom respektive kategori, oavsett vilken klass de tillhör.

Grundskolor

Blåklintskolan: fyra stipendiater.

Lagmanskolan: åtta stipendiater.

Trojenborgskolan: fyra stipendiater.

Vifolkaskolan: sex stipendiater.

Anpassad grundskola: två stipendiater.

Gymnasieskolor

Dackeskolan: en stipendiat.

Kungshögaskolan: två stipendiater.

Uppdaterad: