Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Glädje och stolthet när våra dagliga verksamheter hade öppet hus

Under torsdagen den 25 maj samlades alla kommunens dagliga verksamheter i Navets lokaler för att ha öppet hus. Det var välbesökt av både deltagare, anhöriga, andra medarbetare och kommuninvånare.

Kulturoteket sjunger och spelar i bakgrunden, en blomma syns i förgrunden. Bilden visar även saker som finns att köpa i butiken Navet.

Som besökare fick man se både vackra saker som deltagarna tillverkat, men också uppleva sång och musik när den dagliga verksamheten Kulturoteket hade show.
- Det var jag som kom på namnet till Kulturoteket redan 2019. Jag blev inspirerad av min kompis i Stockholm och deras namn, berättar Simon stolt.
Kulturoteket brukar annars vara på Kungshögaskolan där de spelar in musikvideos, men också pysslar med pärlplattor.

Cornelia är en av deltagarna i Datagruppen som gör saker till butiken Navet eller efter beställningar av privatpersoner, till exempel personliga tryck till glas eller andra saker.
– Det är roligast att göra olika tryck med vinyl. Men jag gillar också att skapa fina vykort, vimplar eller presentkort. Nu gör vi många studenttavlor, det är många olika delar när vi gör dem så då är vi fler som hjälps åt, förklarar Cornelia.

I butiken Navet finns det som tillverkas

I butiken Navet kan man köpa det som Cornelia och de andra deltagarna i de olika dagliga verksamheterna gör. Till exempel från den dagliga verksamheten Snickeriet där det tillverkas allt från käpphästar, hinder och stall för käpphästar till blomlådor och utemöbler till barn och vuxna. Det är både företag och privatpersoner som beställer från Snickeriet.

Produkter som tillverkas av de i de dagliga verksamheterna och säljs i butiken Navet.

I dagliga verksamheten Förrådet så hjälper man andra verksamheter inom kommunen med leveranser av kontorsmaterial och förbrukningsmaterial så som handskar, diskmedel och tvättmedel.
- Då lägger till exempel boendena en beställning som skrivs ut och så tar jag och Anders fram sakerna. Sen packar vi det i våra vagnar som vi går med till de olika platserna som beställt sakerna och så lämnar vi ut varorna. Men till rätt person, det är viktigt, berättar Peder och fortsätter; Om det regnar? Ja, då tar vi regnrocken bara.

Citygruppen gör fint i centrala Mjölby

Det finns 15 olika dagliga verksamheter i Mjölby kommun, på Navet finns sex olika grupper. Resten finns placerade på andra platser men alla var representerade på öppet hus-evenemanget. En av grupperna som finns på andra platser är Citygruppen, där sex deltagare har många olika uppdrag både i utemiljön i centrala Mjölby men även i flera olika butiker.
- Jag är på Willy´s två dagar i veckan och bakar bröd, men gör också fint i hyllorna. Det är jättekul, berättar Therése.
- Ja och så torkar vi av leksakerna och möblerna hos öppna förskolan och gör fint i gallerian. Vi putsar glasögon som är beställda och packar i fina paket hos Specsavers också, fyller Annika.

Allt från trädgårdsarbete till mockning

Den dagliga verksamheten Mantorp anläggningsgruppen har funnits i tre år och samarbetar med Mantorp Hästsportarena. Det är fyra deltagare som hjälper till med både trädgårdsarbete, göra fint inför tävlingar och fixar så stallet är rent och fint på arenan.
- I vintras när det inte var några tävlingar så tvättade vi och målade alla tävlingshinder. Det var mycket att göra, men det gick bra. Att få vara nära djuren där ute är ett plus, och bra för humöret. Men jag vill hellre arbeta än gosa med hästarna, säger Karl som är en av deltagarna.

Fler produkter som tillverkas på de dagliga verksamheterna och säljs i butiken Navet.

Idén kom till på ett APT

Marie Hedemo har varit enhetschef för de dagliga verksamheterna sedan i höstas och det var på en arbetsplatsträff som idéen med en gemensam eftermiddag med alla verksamheterna dök upp.
- För mig är det så viktigt att vi får visa upp det engagemang och den stolthet som finns i de här grupperna. Deltagarna är glada och får så mycket genom de här aktiviteterna, men de ger enormt mycket också. Både till varandra, och till de som möter dem på arbetsplatserna. De dagliga verksamheterna fyller verkligen sin funktion för våra deltagare och medarbetare ville visa upp det för allmänheten, avslutar Marie Hedemo.

Här finns mer om de 15 dagliga verksamheterna och deras olika inriktningar

Uppdaterad: