Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Benjamin Eriksson från Dackeskolan är Årets Kockelev 2023

Pallplats bild på de tre medaljörerna

Benjamin Eriksson visade upp enastående passion, kreativitet och expertis i köket när han tog hem segern i tävlingen Årets kockelev i Stockholm. Hans imponerande insatser belönades med en välförtjänt seger.

Igår avgjordes tävlingen Årets kockelev på Restaurangakademin i Stockholm. Åtta ambitiösa finalister med commis (hjälpreda) från årskurs 1-2, representerande restaurangskolor från olika hörn av Sverige. Efter en intensiv tävling stod det klart att Benjamin Eriksson från Dackeskolan i Mjölby skulle ta hem den prestigefyllda titeln.

- Superrolig tävling med en otroligt hög nivå på alla rätterna. Tack till Dackeskolan och Katarina Westlund för all coaching och tid som lagts ned, säger Benjamin Eriksson

Benjamin med hjälpreda jobbar i köket

Vinnarrätter

Hemlig råvara med fjällkobiff

Frasig gulärta smaksatt med osten Gammelknas samt syrad sotad lök, gräslökskräm och krispiga gulärtor, till det en grillad champinjon fylld med baljväxt och karamelliserad lök samt en örtig rostad kycklingbuljong

Tränad rätt

Grillad killingkorv med rostad gräddkokt kål, smörad svampbuljong samt glaserade gulbetor, syrlig rödbeta, picklade senapsfrön, snacksgurka, friterad lök och osten kärnO smaksatt med pepparrot

En av vinnarrätterna

Tävlingen

Årets Kockelev är en satsning som arrangeras för gymnasieelever på restaurangskolor i Sverige där kockeleverna ges en unik möjlighet att visa upp sin talang i köket samtidigt som de får lära sig av erfarna kockar och andra branschaktörer. Årets Kock vill genom tävlingen att eleverna ska få utbildning och bli inspirerade för en framtid inom restaurangbranschen.

Uppdaterad: