Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Unga HBTQIA+-personer får egen mötesplats

Stort behov, till och med livsviktigt – därför startar mötesplatsen Queerious på fritidsgården i Mantorp. Den är en av få HBTQIA+-verksamheter för unga utanför storstäderna.

På Queerious får individen vara sig själv utan att känna sig ifrågasatt för sina tankar om sexualitet och identitet. Verksamheten är öppen för unga i åldrarna 13-19 år, som identifierar sig som HBTQIA+ eller funderar på det. Den drivs av Mjölby kommuns fritidsgårdar.

Oron för att utsättas för hat, hot och trakasserier, gör att en fjärdedel av unga HTBQIA+-personer avstår från fritidsaktiviteter. Det visar en rapport som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) gjort.

Enligt MUCF:s kartläggning från 2019 fanns mötesplatser för HBTQIA+-ungdomar i 34 av 290 kommuner, de flesta i storstäder. Queerious är en välkommen verksamhet för målgruppen utanför storstäderna.

– Behovet är stort och det kan vara livsviktig att en sådan här mötesplats finns. På Queerious kan våra besökare ha kul tillsammans, träffa vänner och fritidsledare i en trygg miljö där de får vara normen, säger Ronja Kyndel, fritidsledare.

På Queerious är deltagarna anonyma. Verksamheten är öppen en kväll i veckan.

Mer information

Queerios

Rapporter

Olika verkligheter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jag är inte ensam, det finns andra som jag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stärka förutsättningarna för att skapa mötesplatser för unga HBTQ-personer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad: