Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Elever får testa street food-inspirerad mat

Skolrestaurangens personal poserar framför maten i sombrerohattar.

Under fyra fredagar i mars, med start idag, kommer alla elever på Mjölby grund- och gymnasieskolor få testa smaken av street food. För att få en riktig känsla av street food serveras maten i take away-boxar och skolrestaurangerna pyntas med flaggor.

Varje fredag får eleven själv fylla sin take away-box med en ny vegetarisk maträtt, som sedan kombineras med favorittillbehören och det som eleven själv tycker passar bäst till just den maten. Först ut på menyn är wok.

Besök på Lagmansskolan

Klockan är halv elva och Lagmansskolans matsal börjar fyllas av hungriga elever.

– Det är superkul att jobba i köket på skolan och träffa alla barn som uppskattar maten, säger Ebba Nilsson, kock på Lagmansskolan.

Salladsbuffén med bland annat böngroddar och stekta betor.

Varierade maträtter

Ebba berättar om hur köket försöker variera maten och hela tiden göra maten extra rolig och intressant för eleverna. Allt för att locka eleverna att komma till skolrestaurangen.

– Eleverna uppskattar verkligen när vi lagar mat utomhus, wok och vegansk kebab brukar vara extra populärt, säger Ebba Nilsson.

Fredagarna kommer förutom dagens wok bjuda på smakrik pokish bowlish, spännande nuggets och den omtyckta och färgsprakande tacobuffén.

Tre snabba fakta om Mjölbys skolmat

  1. Varje vardag lagas cirka 3600 portioner lunch till barn och elever i Mjölby kommun.
  2. Vid varje lunch erbjuds ett vegetariskt alternativ i skolrestaurangerna.
  3. Majoriteten av eleverna som svarat på skolmatsenkäten 2022 tycker att skolmaten är bra eller mycket bra.

Uppdaterad: