Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Katarina från Dackeskolan tog emot pris av Kungen

Katarina Westlund tar emot diplom från Kungen.

Katarina tar emot sin silvermedalj från Kungen. Foto: Lena Granefelt

Att få pris ur Kungens hand, det är det inte många som får. Katarina Westlund som är lärare på Dackeskolan är en av de som kan stoltsera med det. Under måndagen den 13 februari fick hon ta emot sin silvermedalj från Gastronomiska Akademien av Kung Carl XVI Gustaf under en högtidlig ceremoni i Stockholm.

I mellandagarna fick Katarina Westlund, som är förstelärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Dackeskolan, ett brev från Gastronomiska Akademien. I brevet stod att hon blivit tilldelad silvermedalj för utomordentliga insatser för svensk matkultur.

– Det kändes jättestort att få det här priset, jag har ju själv sett priset och vilka som fått det tidigare år. Så det första jag tänkte var ”vem tänker på mig, en lärare i Mjölby?”, berättar Katarina. Vad jag vet så är jag den första läraren som tilldelas detta pris.

Världens bästa jobb

Med pompa och ståt ägde prisutdelningen rum i Stockholms stadshus. Kungen var prisutdelare och varje pristagare mottogs av fanfarer. Men det är inte utmärkelser som driver Katarina i sitt arbete.

– Jag har världens bästa jobb, säger Katarina och fortsätter, kombinationen av att få arbeta med mat och ungdomar är det bästa jag vet. Att få inspirera och göra att andra också tycker det är kul med matlagning.

Viktigt att jobba tillsammans

Katarina började på Dackeskolan för 23 år sedan och driver tillsammans med kollegor och elever restaurang Nils Dacke.

– På Dackeskolan jobbar vi tätt med eleverna, vi sätter höga mål och nyckeln är hela tiden att eleverna ska förstå att restaurangarbete inte är ett enmansjobb. För att göra den bästa menyn måste vi alltid jobba tillsammans.

Gastronomiska Akademien grundades 1958 av bland annat Tore Wretman och bland ledamöterna hittar vi Kung Carl XVI Gustaf, Carl Jan Granqvist, Peter Wallenberg och Sissela Kyle.

Motivering

Gastronomiska Akademins Silvermedalj av H.M. Konungen Carl XVI Gustaf

”För utomordentliga insatser för Svensk Måltidskultur - Katarina Westlund, restauranglärare.

Passionerad förstelärare på Dackeskolans restaurangutbildning i Mjölby som framgångsrikt utbildat många årsklasser och inte minst stöttat tävlande elever.”

Uppdaterad: