Mjölby kommun, länk till startsidan

Kontaktperson

En kontaktperson fungerar som en förebild och ett extra stöd i vardagen till ungdomar eller vuxna. En viktig uppgift är att bryta personens isolering genom gemenskap, hjälp till fritidsverksamhet samt ge råd och stöd i vardagssituationer.

Det ställs inga särskilda krav på utbildning eller erfarenhet. För att bli kontaktperson ska du ha en stabil livssituation och ett stort intresse och engagemang för andra människor. Hjälp i form av kontaktperson är ett frivilligt stöd och kan beviljas både till vissa funktionsnedsatta och personer med andra svårigheter.

Innan du kan bli kontaktperson görs alltid en utredning. Den består av en intervju, referenstagning och uppgifter från bland annat polis- och socialregister.

Jens berättar om hur det är att vara kontaktperson

Bild på en man som heter Jens och är kontaktperson i länet.

– Jag tycker det är härligt att alla människor är så olika, och att jag kan få finnas där och stötta i olika situationer i personers liv, säger Jens Hoffstedt Andersson. Läs mer i artikeln nedan.

Jens Hoffstedt Andersson är kontaktperson på heltid och har uppdrag i tre olika kommuner i Östergötland. För Jens var valet att bli kontaktperson naturligt eftersom han arbetat med människor hela sitt arbetsliv.

Jens fick sitt första uppdrag som kontaktperson 2009 via Katrineholms kommun. Då arbetade han som personlig assistent och kom i kontakt med kontaktmannaskapet genom jobbet. För Jens var valet att bli kontaktperson naturligt, eftersom han arbetat med människor på olika sätt i hela sitt liv, bland annat som undersköterska inom äldreomsorgen, LSS och psykiatrin. Efter att Jens börjat sitt första uppdrag fick han fler, och 2015 valde han för att gå ner i tjänst som personlig assistent och arbeta mer som kontaktperson – i dagsläget är det hans heltidssysselsättning.

 

Varierad vardag fylld med givande möten

Jens beskriver sin vardag som fartfylld och omväxlande. Han åker mycket bil för att nå sina kontaktpersoner och kan själv styra över sitt schema – det är en frihet han uppskattar mycket. Men det bästa med att vara kontaktperson är alla givande möten med olika typer av människor.

– Jag tycker det är härligt att alla människor är så olika, och att jag kan få finnas där och stötta i olika situationer i personers liv, säger Jens Hoffstedt Andersson.

Jens uppdrag har en stor bredd, han har kontaktpersoner i åldrar mellan åtta och sextio år. Insatserna kan också skilja sig, ibland kan det handla om att stötta en person socialt och att gå på promenad eller andra aktiviteter. I andra fall kan det handla om att stötta en person i ett aktivt missbruk.

– Jag tycker att det kan vara både tungt och svårt att stötta en person med svåra problem, man blir väldigt involverad i personens liv, men det känns samtidigt oerhört fint att finnas där för personen i en svår tid i livet, förklarar Jens.

 

Alla kan bidra

Jens råder alla som funderar på att bli kontaktperson att våga prova, alla kan bidra med något värdefullt för en annan människa.

Ersättning

Som kontaktperson får du ersättning i form av arvode samt omkostnadsersättning.

Läs mer om ersättning till kontaktpersoner finns på SKR:s hemsida, Sveriges kommuner och regioner. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du bli kontaktperson?

Lämna din intresseanmälan via SKR:s tjänst FamiljehemSverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Du kommer sedan bli kontaktad av en resurssamordnare från oss i resursteamet i Mjölby kommun.

Kontakt

Vill du veta mer om vad det innebär att vara kontaktperson?

Kontakta en av våra resurssamordnare via Medborgarservice på telefon: 010-234 50 00

E-post: resursteamet@mjolby.se

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?