Mjölby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Blåsorkestern Itätuuli från Finland håller konsert i Gästisparken

Måndagen 5 juni får Mjölby besök av blåsorkestern Itätuuli som ska spela i Gästisparken. Konserten börjar klockan 18.30 och den är gratis och öppen för alla.

Ett 50-tal blåsarmusiker och en dirigent på en scen vid en konsert. Det är många i publiken och en del filmar med mobilen.

Itätuuli (som kan översättas till Östanvinden) är en blåsorkester med de musikstudenter som kommit längst i sin utbildning vid Östra Helsingfors musikinstitut. Orkestern är känd i Finland och har bland annat blivit inbjuden till att uppträda på Nordiska Blåsardagarna och för att framföra en vårhälsning till Finlands president. De har också turnerat i USA, Malta, Tyskland och Ungern, och nu finns chansen att höra dem i Mjölby.

Tina Herrgårdh, enhetschef på kulturskolan, berättar att det är via kulturskolan i Mjölby kommun som besöket kom till.

- De är våra gäster. Det är så roligt att vi i den här musikvärlden som vi verkar i, hjälps åt. Vi har utbyten med andra och bjuder in dem eller reser till dem. Det är viktigt, för det ger möjligheter för barn, unga och vuxna att medverka i konserter och arrangemang utomlands som hade kostat för mycket utan utbyte av logi och arrangemangshjälp.

Orkestern grundades 1995 av Helena Sinisalo som fortfarande är dirigent. Itätuuli bestod till en början av ett tiotal musiker men har under åren vuxit till en fullstor uppsättning. I orkestern ingår också instrumentlärare och blåsare i olika åldrar. Instrumentlärarnas medverkan spelar en viktig roll i att utveckla den klang som är Itätuulis signum.

Kontakt

Tina Herrgårdh
Enhetschef kulturskolan

Uppdaterad: